De opnamedruk op de keten van ambulancevervoer, spoedeisende hulpen, ziekenhuisafdelingen en verpleeghuizen is dermate toegenomen, dat er zonder drastische maatregelen een definitief zorginfarct dreigt. Dat stelt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn.
Deze zomer dreigt er een definitief halt te komen aan de doorstroming van patiënten, constateert CNV. Het nijpende tekort aan personeel wordt versterkt door vakanties van medewerkers, met opnamestops en sluiting van operatiekamers en ziekenhuisbedden tot gevolg.
Ongekende werkdruk voor zorgpersoneel
“Ziekenhuisbedden worden bezet door mensen die eigenlijk op revalidatieafdelingen in verpleeghuizen horen te liggen. En verpleeghuizen kunnen niet meer terugvallen op zorg thuis of in alternatieve zorgomgevingen”, aldus CNV. “Voor de zorgmedewerkers die niet op vakantie zijn, betekent de zomer dat zij nog harder dan normaal moeten lopen. Waar de rest van Nederland bijkomt, neemt voor het zorgpersoneel de komende weken de werkdruk ongekende vormen aan.”
Problemen in de zorg en op de arbeidsmarkt
De problemen in de zorg zijn volgens CNV direct verbonden aan de problemen op de arbeidsmarkt: het grote tekort aan goed geschoold personeel. “Het is tijd dat er drastische maatregelen worden genomen, anders dreigt een definitief zorginfarct.”
De overheid heeft volgens CNV Zorg & Welzijn nog geen drastische maatregelen genomen die echt het effect maken voor een gezonde sector zorg en welzijn. “Daarvoor is een ingrijpende reorganisatie in de zorg nodig en moeten oplossingen gezocht worden in het voldoende verhogen van de tarieven.”
Flexibel taken herschikken
Ook wijst CNV op de meer dan een miljoen mensen in Nederland zonder betaald werk, afhankelijk van een uitkering. “Door flexibel taken te herschikken kun je deze groep ondersteunend werk bieden in de zorg en zo zorgprofessionals ontlasten.”
Lees ook:
Vakantieperiode noopt zorgaanbieders tot samenwerking
‘Belangrijke rol zorgondersteuners bij tegengaan personeelstekort’