
Hoe is het om als facilitair zorgmedewerker op een covid-afdeling te werken? Okeedo-medewerkers Nina en Nick maakten het mee in het Erasmus MC, waar ze zowel de verpleegkundigen als coronapatiënten tot grote steun waren. “Het voelt goed dat wij konden helpen.”
Medio maart 2020 kreeg Okeedo het verzoek om de samenwerking met het Erasmus MC op te schalen voor de covid-afdeling. Binnen twee weken waren er 35 extra mensen aangenomen die, na een stoomcursus, als facilitair zorgmedewerkers de covid-afdeling ondersteunden.
Spannend
Nina was één van hen. “Ik werkte al voor Okeedo op de afdeling Hematologie in het Erasmus MC, toen gevraagd werd wie er naar de covid-afdeling wilden. Ik stak direct mijn hand op. Ik houd wel van spannende dingen. Thuis heb ik er nog wel over gepraat en mijn familie vond het best spannend, maar mijn keuze stond vast. Hier wilde ik deel van uitmaken.”
En dus ging Nina er aan de slag. “Ik zorgde ervoor dat patiënten eten en drinken kregen en motiveerde hen om het in te nemen. Sommige mensen waren zo zwak dat het niet lukte om zelfstandig te eten. Andere patiënten waren minder zwak en daartoe wel in staat. Ook zorgde ik voor de aanvoer van persoonlijke beschermingsmiddelen, zodat de voorraden op peil bleven.”
Opluchting en dankbaarheid bij patiënten
De eerste keer dat Nina bij een patiënt op de kamer kwam, was ze naar eigen zeggen best zenuwachtig. “Ik weet nog goed dat ik me aankleedde met beschermingsmateriaal, door de deur naar binnen ging en dacht: ok, nu gaat het echt beginnen.” Ondanks dat de situatie soms heel heftig was, kijkt Nina positief terug op de afgelopen periode. “Het blije gevoel over de mensen die er bovenop zijn gekomen, overheerst. Als ze te horen krijgen dat ze naar huis mogen, zie je de grote opluchting en dankbaarheid op hun gezicht. Dat wij hen mochten helpen, onder meer met eten en drinken dat hun herstel bevorderde, voelt goed.”
Wil je werken in de zorg? Okeedo!Nadat de covid-afdeling afschaalde, ging Nina ook weer op andere afdelingen in het ziekenhuis werken. De opgedane ervaring neemt ze mee in haar verdere leven. “Ik ben zelfstandiger geworden nu ik dit heb meegemaakt. Ook was het voor mij een bevestiging dat het goed is om soms iets nieuws te proberen. Afwisseling is leuk. En bij een onverhoopte nieuwe coronagolf kom ik weer terug.”
Positieve energie
Waar Nina en anderen al eerder in het Erasmus MC werkten, gold dat niet voor een groep ‘horecatoppers’ die via Okeedo extra ondersteuning boden. “Eerst wisten we niet zo goed wat ze kwamen doen, maar ze hebben zo veel positieve energie naar binnen gebracht”, aldus Nina. “Zelfs het vaste personeel vond het prachtig om hen aan het werk te zien.”
>>> Lees ook: Okeedo ontwikkelt met partners leertraject voor IC-zorgondersteuners
Een van die horecatoppers is Nick. Toen zijn werk als barman in een Rotterdams café abrupt eindigde, zocht hij op een vacaturewebsite naar nieuw werk. “Ik kwam de vacature van Okeedo voor het Erasmus MC tegen en dacht: wie niet waagt wie niet wint. Ik heb gesolliciteerd en kon snel daarna al aan de slag.”
Hard werken als facilitair zorgmedewerker
Met een arbeidsverleden in de gehandicaptenzorg en studie Verpleegkunde in het verschiet, is Nicks affiniteit met de zorg helder. In het Erasmus MC begon hij in eerste instantie op de afdeling Urologie als facilitair zorgmedewerker. Maar omdat veel reguliere zorg stil lag, was het op de afdeling erg rustig, vertelt Nick. “Aangezien ik in de horeca gewend ben om hard te werken, heb ik gevraagd of daar een plekje was.”
En hard werken was het, beaamt Nick. “De isolatiejassen, beschermbrillen, mondkapjes et cetera waren niet aan te slepen. Iedere dienst waren we vol gas aan het werk.” Zelf ging Nick soms ook de kamers van patiënten in, na uiteraard compleet met persoonlijke beschermingsmiddelen te zijn uitgerust. “Ik zorgde ervoor dat de kamer schoon en netjes was, leegde afvalbakken en vulde de voorraad voor verpleegkundigen bij”, somt Nick enkele van zijn werkzaamheden op.
Maaltijdvoorziening aan coronapatiënten
Daarnaast was Nick ook betrokken bij de maaltijdvoorziening aan coronapatiënten. Nick: “Sommige mensen hielp ik bij het eten. Best een aparte ervaring dat je een volwassen man of vrouw yoghurt of een sneetje brood moet voeren. Maar ergens ook heel mooi dat je hen zo kunt helpen.”
>>> Lees ook: Grote vraag naar IC-buddy in ziekenhuizen
Maar het werk was soms ook heftig, aldus Nick. “We hebben in het heetst van de strijd gestaan. Je ziet mensen zieker worden en hoort de volgende dag dat ze zijn overleden. Zoiets neem je wel mee naar huis, maar je weet van tevoren ook dat dit kan gebeuren. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk stil te staan bij wat er goed gaat, bij de mensen die opknappen. Het is heel tof als je een coronapatiënt het ziekenhuis ziet verlaten.”
Samen het beste van maken
De sfeer onder de collega’s was ook heel bijzonder, vertelt Nick. “Als horecamensen werden wij plotseling onderdeel van het team, maar iedereen had het geduld en de bereidheid om er samen het beste van te maken. Voor de zorgprofessionals was het een heel stressvolle periode, maar ze namen desondanks de verantwoordelijkheid om mensen op te leiden en bij de hand te nemen.”
De afgelopen periode heeft Nick naar eigen zeggen een goed beeld gekregen van werken in een ziekenhuis. “Ik heb ontzettend veel geleerd en geproefd hoe het er intern aan toe gaat. Hierdoor ben ik beter voorbereid op wat me tijdens en na mijn studie Verpleegkunde te wachten staat.”
Werkgever in de zorg? Bekijk onze concepten voor ziekenhuizen
Lees ook:
Verzorgende IG schaars? Opleiden met ‘De Klas’ biedt werkgevers uitkomst
Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn