Op de Thoraxafdeling van het Medisch Spectrum Twente (MST) werken sinds november 2020 zorgbuddy’s. Dit zijn niveau 3-medewerkers van Okeedo die zowel verpleegtechnische als facilitaire taken verrichten. “Deze constructie met de zorgbuddy verlicht het werk voor de verpleging, maakt MST aantrekkelijker als werkgever en biedt medewerkers doorgroeimogelijkheden”, vertelt afdelingsmanager Patrick Siteur.
Het Thorax Centrum in het MST bestaat uit 56 bedden, waarvan veertig bedden voor patiënten met cardiologische problematiek en zestien voor patiënten die thorax chirurgie hebben ondergaan. Deze bedden zijn op één etage verspreid over drie blokken. Voor ieder blok is een team van vier verpleegkundigen en een zorgbuddy verantwoordelijk voor de zorg. Voedingsassistenten verzorgen het eten en drinken voor de gehele afdeling.
Toenemende zorgzwaarte
“Het MST werkt met een roomserviceconcept, waarbij een facilitaire medewerker op niveau 2 het eten en drinken op de afdeling verzorgt en zorgondersteuning biedt. Je kunt dan denken aan basale taken als helpen met douchen en bedden verschonen. In theorie is dit heel mooi, maar in de praktijk werkte het op onze afdeling niet zoals we hoopten”, vertelt de afdelingsmanager. “Een deel van de roomservicemedewerkers vond de combinatie van taken niet leuk. Zij zijn als voedingsassistent opgeleid en daarmee ook gericht op voeding. Met dit concept werden zij richting verzorging gemanoeuvreerd.” Ook patiënten vonden het maar gek. Siteur: “Om 9 uur komt de roomservicemedewerker koffie brengen en een half uurtje later ziet de patiënt diezelfde medewerker in de douche.”
‘Wie kan dit gat opvullen? Helpenden plus en verzorgenden’
Daarbij bleek de ondersteuning van de roomservicemedewerkers onvoldoende voor de verpleegkundigen. “Vanwege de toenemende zorgzwaarte van patiënten wil de verpleging juist ADL-taken en verpleegtechnische handelingen uitbesteden, zoals bloedsuiker meten. Maar de roomservicemedewerkers zijn daartoe onvoldoende gediplomeerd. Toen begon ons gesprek, want wie kan dit gat wel opvullen?”, licht Siteur toe. “Het antwoord van de verpleging luidde: helpenden plus en verzorgenden.”
Takenpakket van de zorgbuddy
Siteur klopt bij Okeedo aan voor het concept Zorgondersteuner Plus. Hij kan namelijk zelf geen niveau 3-medewerkers op de afdeling aannemen. “In het functiehuis van het MST bestaan de functies facilitair medewerker niveau 2 en verpleegkundige niveau 5, maar niveau 3 niet. Er is daar simpelweg geen beleid en functieomschrijving voor. Via deze constructie zijn de medewerkers bij Okeedo in dienst en kunnen wij dus wel niveau 3 inhuren.”
Sinds november 2020 zendt Okeedo daarom een tiental zorgbuddy’s uit bij het MST. Het bevalt het ziekenhuis zo goed dat er al meerdere medewerkers in dienst zijn genomen. De zorgbuddy’s nemen de zwaardere ADL-zorg op zich en doen verpleegtechnische handelingen zoals zwachtelen en bloedsuiker meten. Ook het voorraadbeheer voor onder meer wond- en infuusmateriaal en specifieke verpleegkundige artikelen valt onder hun takenpakket.
Ontdek 'De Zorgondersteuner Plus'In samenspraak met de teamleden maken zij ook schoon en verschonen ze bedden. Siteur: “De zorgbuddy stemt met de verpleegkundigen af waar hulp het meest noodzakelijk is en de verpleegkundige is altijd eindverantwoordelijk. Deze combinatie is ideaal, want hiermee hebben de verpleegkundigen meer ruimte voor hun kerntaken.”
Nieuwe aanwas
“De samenwerking met Okeedo is op meerdere vlakken voordelig”, zegt Siteur. “Omdat de functie niet bestond, zouden wij eerst medewerkers moeten toerusten voor de functie. Terwijl de medewerkers van Okeedo al bij binnenkomst volledig bevoegd en bekwaam zijn. Daarnaast hanteert Okeedo de regel dat als een uitgezonden medewerker duizend uur bij ons heeft gewerkt, wij deze kosteloos mogen overnemen. Dat is voor wie fulltime werkt ongeveer een half jaar. Andere bureaus laten dat alleen toe tegen torenhoge boetes. Ook zorgt het detacheringsbureau voor nieuwe aanwas. Zij presteren het telkens opnieuw om mensen aan te trekken die wij zelf niet kunnen binnenhalen.”
Werkgever in de zorg? Dit is Okeedo!Aantrekkelijke werkgever
“Uiteraard liep niet alles gestroomlijnd”, gaat hij verder. “Collega’s vragen zich bijvoorbeeld af wat de zorgbuddy’s komen doen en worstelen met de taakgrenzen. Hoeveel verantwoordelijkheid kun je een zorgbuddy geven? Wat mag hij of zij zelfstandig doen en waar moet de verpleegkundige bij zijn? In de thuiszorg geeft een niveau 3-medewerker zelfstandig medicatie, maar de verpleegkundigen hier houden dat liever in eigen hand. Samen met de beleidsafdeling proberen we achter de schermen een goede omschrijving te maken, zodat we niet telkens het wiel hoeven uit te vinden en tegelijkertijd goed geborgd zijn.”
Al met al wordt iedereen hier beter van, stelt Siteur. Verpleegkundigen kunnen zich meer focussen op hun kerntaken en het MST wordt als werkgever aantrekkelijker omdat medewerkers nu doorgroeimogelijkheden hebben. “De stap van roomservicemedewerker niveau 2 naar verpleegkundige niveau 5 is binnen het ziekenhuis niet te maken. Met de niveau 3-functie bieden we medewerkers wel perspectief op een nieuwe stap.”
Buiten de gebaande paden met de zorgbuddy
Siteur: “Het zou tof zijn als meer afdelingen binnen het ziekenhuis deze nieuwe constructie volgen, want ik ben ervan overtuigd dat de zorgbuddy op meer afdelingen van waarde kan zijn”, besluit hij. “Het Thoraxcentrum is een grote en specialistische afdeling en wij zijn gewend om buiten de gebaande paden lopen. We signaleerden nu een behoefte bij zowel medewerkers als patiënten en dachten na over hoe we het beter kunnen laten werken. Deze samenwerking is vernieuwend en sluit volledig aan bij ons gezamenlijk doel ‘de beste zorg voor de patiënt.”
Bekijk hieronder de video over de zorgbuddy’s in het MST:
Heb je interesse in het concept De Zorgondersteuner Plus, of vragen naar aanleiding van dit bericht? We bespreken het graag!
Alles over de Zorgondersteuner Plus Neem contact opLees ook:
Roomservicemedewerker Karin (MST): ‘Hier hoor ik, op deze plek’
Werken in het ziekenhuis: vacatures en kansen op een baan