fbpx Skip to main content
ziekteverzuim corona

Het percentage werknemers met ziekmeldingen is in maart met 38,1% procent gestegen vergeleken met maart 2019.

Dit meldt kennisnetwerk Vernet, expert op het gebied van verzuim en inzetbaarheid in zorg en welzijn. Vernet kreeg van meer dan de helft van haar klanten verzuimdata aangeleverd, op basis waarvan een zorgbreed beeld is geschetst.

Effect van de coronacrisis

In januari en februari van dit jaar waren er minder ziekmeldingen dan in dezelfde maanden in 2019, aldus Vernet in haar nieuwsbrief. Maar in maart is direct het effect van de coronacrisis terug te zien. Het percentage werknemers met ziekmelding steeg met 38,1% vergeleken met maart 2019. Ook in vergelijking met maart 2018, toen er een zware griepgolf in Nederland heerste, ligt het verzuimpercentage nu hoger.

Leestip: Ziekteverzuim in de zorg: percentages, oorzaken en aanpak

Nog meer druk op collega’s

“Deze stijging van het aantal ziekmeldingen is een enorme zorg”, reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg en Welzijn. Volgens de vakbond legt elke ziekmelding nog meer druk op collega’s die nog wel aan het werk zijn. Daarnaast is deze stijging een mogelijke bedreiging voor het weer opstarten van reguliere zorg en het opvangen van de te verwachten zorgpiek die na de coronacrisis ontstaat, aldus CNV Zorg en Welzijn.

“We vragen daarom aan alle betrokkenen om alles op alles te zetten om zorgpersoneel nog beter te faciliteren en te ondersteunen”, vervolgt Westerlaken. “We werken met man en macht om ervoor te zorgen dat meer mensen de zorg instromen in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast blijft de toelevering van beschermingsmaterialen en de beschikbaarheid van testen, vooral in de zorg buiten de ziekenhuizen, prioriteit nummer één.”

Lees ook:

Ziekteverzuim opnieuw het hoogst in gezondheidszorg

 

Hulp nodig? Chat met ons