fbpx Skip to main content

Het aantal vacatures in ziekenhuizen is in 2018 met 9,4% gestegen naar ruim 8.095. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures, die langer dan drie maanden open staan zonder een geschikte kandidaat te vinden, steeg zelfs met 39%.

Dit blijkt uit de Jaarverslagenanalyse ziekenhuizen 2018 van Intrakoop en Verstegen accountants en adviseurs. Zij analyseerden 78 jaarverslagen van ziekenhuizen, die samen 93% van de totale omzet in de sector vertegenwoordigen.

Patiëntgebonden vacatures

Van alle vacatures in 2018 betrof 58% patiëntgebonden vacatures. De onderzochte ziekenhuizen telden vorig jaar 1.360 moeilijk vervulbare patiëntgebonden vacatures. “De beschikbaarheid van gekwalificeerde medewerkers zal de komende jaren een grote uitdaging zijn”, schrijft prof. dr. Richard Janssen in het voorwoord van de jaarverslagenanalyse.

Ziekteverzuim in ziekenhuizen

Het gemiddelde verzuimpercentage in ziekenhuizen lag in 2018 op 5,2%. Het verzuimpercentage is al jaren stijgende, van 4,2% in 2014 tot 5,2% in 2018. In 2017 bedroeg het ziekteverzuim in ziekenhuizen nog 4,7%. “Het toenemende verzuim hangt mogelijk samen met het groeiend personeelstekort”, schrijven de auteurs van de analyse.

>>> Leestip: Ziekteverzuim in de zorg: percentages, oorzaken en aanpak

Ondanks de toename kennen ziekenhuizen nog altijd een lager verzuim in vergelijking met andere deelsectoren van de gezondheidszorg, zoals de VVT, GGZ en de gehandicaptenzorg.

Bent u op zoek naar frisse, gediplomeerde medewerkers voor de zorg?

Zoek niet verder!

Lees ook:

7 kansen om het personeelstekort in de zorg terug te dringen

 

 

Hulp nodig? Chat met ons