fbpx Skip to main content
zorgondersteuner

Het personeelstekort in de zorgsector verdriedubbelt bijna in 2031, aldus het onderzoeksprogramma Prognosemodel Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (PMZW) van ABF Research. Het onderzoeksbureau heeft het model speciaal toegesneden op de zorgsector en kan daarmee het personeelstekort preciezer voorspellen.

ABF Research werkt sinds 2019 in opdracht van de overheid aan PMZW. Het eerdere model hing samen met onder meer de ontwikkeling van de totale beroepsbevolking. In het nieuwe model is dat niet meer zo. Ook zijn de toekomstige behoeften aan type artsen en verpleegkundigen nu meegenomen.

Personeelstekort zorgsector

De grote tekorten dreigen voor de gehele zorgsector, namelijk ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg en specialistische zorg zoals gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg. Ook het vooruitzicht voor de kinderopvang is slecht. De grootste tekorten op de korte en lange termijn worden verwacht in de verpleging en verzorging, thuiszorg en binnen de beroepsgroepen verzorgenden mbo 3, verpleegkundigen mbo 4 en hbo.

Het tekort aan verpleegkundigen stijgt bijvoorbeeld van ruim 10.000 naar 25.000. Het tekort aan verzorgenden loopt nog verder op als niet wordt ingegrepen. Nu zijn er al ongeveer 9500 verzorgenden tekort.

Bekijk onze personeelsoplossingen voor de VVT-sector Bekijk onze personeelsoplossingen voor ziekenhuizen

Overheid aan zet

De minister voor Langdurige Zorg, Conny Helder, schrijft in een kamerbrief dat de stijging onder meer komt door vergrijzing en het lage aanbod op de arbeidsmarkt. Ze geeft prioriteit aan het aantrekkelijker maken van werken in de zorg. Ook gaat ze de komende tijd aan de slag met een vervolgaanpak voor de arbeidsmarktvraagstukken.

Vakbond FNV spreekt van een ‘zorginfarct’ en ‘gitzwart scenario’. De vakbond eist een reddingsplan van de overheid, die moet snel ingrijpen en de nadruk leggen op kwaliteit van zorg in plaats van kostenefficiency. De kosten voor de zorg gaan sowieso omhoog in de komende jaren, omdat ook de zorgbehoefte stijgt. “De FNV wil dit zorginfarct niet afwachten en wil dat er nu een maatschappelijke discussie wordt gestart over de kwaliteit van de zorg.”

Zoekt u nieuwe collega's? Okeedo!

Lees ook:

Tekort aan verpleegkundigen? De Zorgondersteuner Plus biedt uitkomst

Werken in de zorg: alles over opleidingen, niveaus en vacatures

Hulp nodig? Chat met ons