Op de locatie van GGZ Delfland in Berkel en Rodenrijs werken vier kookondersteuners. Maria is één van hen. Ze verzorgt het ontbijt en het middageten voor de cliënten, met wie ze bijzondere momenten meemaakt. “Ik vind dit werk het einde.”
Op de GGZ Delfland-locatie in Berkel en Rodenrijs wonen ouderen met een psychische stoornis. “Het contact met de cliënten is buitengewoon leuk”, vertelt Maria. “Zo kreeg ik van een mevrouw met behoorlijk afwijkend gedrag in de gaten dat ze van sla en tomaat houdt. Ik zorgde dat ik daar elke dag iets van had liggen in de keuken. Toen ik op een gegeven moment weer op de locatie was, kwam ze naar me toe en gaf me drie zoenen. Heel bijzonder, want normaal gesproken is ze heel afstandelijk. Ik stond helemaal perplex.”
Werken in de zorg? Ontdek Okeedo!Elke unit op de locatie heeft een eigen keukentje, waar de kookondersteuner van de vroege ochtend tot het begin van de middag de maaltijden bereidt en de inkoop doet. In de beginperiode spraken Maria en haar collega’s met de cliënten over hun lievelingsgerechten. “Dan zorgden we ervoor dat het op het menu kwam. Nu, maanden later, weten we goed wat mensen wel en niet lekker vinden en waardoor ze beter gaan eten. Ze schijnen zelfs minder medicatie nodig te hebben.”
Cliënten betrekken bij het maaltijdproces
Maria noemt het ‘een gouden greep’ van GGZ Delfland om te gaan koken voor cliënten. “Voorheen werden de kant-en-klare maaltijden opgewarmd in de centrale keuken, naar de unit gebracht en opgeschept. Nu zijn de cliënten veel meer betrokken bij het maaltijdproces. Ze ruiken het eten als er wordt gekookt en sommigen komen een praatje maken of helpen. De één stopt na vijf aardappelen, de ander schilt moeiteloos alle aardappelen. Ook is er een cliënt die altijd de vuile vaat in de afwasmachine doet.”
Werkgever? Ontdek het concept KookeedoMaria, die elke dinsdag bij GGZ Delfland werkt, heeft lekker koken van huis uit meegekregen. “Al hield ik als kind en tiener helemaal niet van eten”, vertelt ze lachend. “Maar als je het huis uit gaat en zelf moet koken, probeer je het eten van je moeder toch na te maken. Zo is het begonnen. Ik vind koken nu geweldig en heb dat weer overgedragen aan mijn kinderen, van wie er één chef-kok is.”
Teamwerk
Met 70 jaar is Maria de meest ervaren kookondersteuner bij GGZ Delfland. “We leren veel van elkaar. Door een van de collega’s zijn we bijgeschoold in bereidingstechnieken. Verder heb ik twee jonge collega’s die ik zeer bewonder om hun werk en hun betrokkenheid bij de cliënten. De vrouw die ik eerder aanhaalde hielp mijn collega onlangs met sla in bakjes doen, aardbeien in vieren delen en slagroom er op doen. Ze heeft ruim een uur geholpen. Dat vind ik een ongelooflijke prestatie van mijn collega. Samen vormen we een mooi team.”
Neem contact opFoto: Sjoukje Kilian
Lees ook:
Kookondersteuners laten cliënten GGZ Delfland beter eten
Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn