fbpx Skip to main content

Zorgorganisaties doen in toenemende mate een beroep op ZZP’ers, uitzendbureaus en detacheringsbureaus. Nieuwe medewerkers plaatsen is één, maar bij een succesvolle inzet van flexwerk in de zorg komt meer kijken, zo doen verschillende zorgorganisaties en ziekenhuizen hun verhaal. “Aansluiting, betrokkenheid en ontwikkeling zijn belangrijke aspecten voor onze organisatie.”

Ouderenzorgorganisatie Sutfene werkte tot 2019 met veel verschillende aanbieders van flexwerkers samen. De uitstroom onder deze groep medewerkers was hoog en de inzet van flexwerk in de zorg verliep niet gestructureerd, vertelt Sutfene-bestuurder Ben van Gent. “Daardoor zaten sommige flexwerkers op de bank terwijl er op andere locaties een personeelstekort was.”

‘Behoefte om mensen blijvend te verbinden’

Sutfene startte een eigen flexbureau. Meer binding van flexwerkers met de organisatie was een belangrijke reden voor deze stap. “We willen af van een koude, tijdelijke instroom van flexwerkers om ze na een korte periode weer uit te zwaaien”, aldus Van Gent. “Aansluiting, betrokkenheid en ontwikkeling zijn belangrijke aspecten voor onze organisatie.” Sutfene werkt voor het flexwerk in de zorg samen met detacheringsbureau Okeedo. Van Gent: “Okeedo snapt dat het bij recruitment niet om simpelweg poppetjes plaatsen gaat. Deze partner heeft dezelfde behoefte als wij om mensen blijvend te verbinden. Onder meer door goed te kijken wie op welke plek past, zowel qua profiel als qua teamcultuur.”

Kom in contact met Okeedo

Kalorama kent zoals alle zorgorganisaties ook de nodige moeite om goede medewerkers te vinden. Kalorama ging begin 2019 een samenwerking aan met Okeedo voor de werving, selectie en ontwikkeling van nieuwe medewerkers. Waarbij ook rekening wordt gehouden met de huidige ontwikkeling naar zelforganisatie bij Kalorama. “Ook daarin kan een detacheringsbureau van betekenis zijn”, aldus Els Peters, locatiemanager van Kalorama-locatie Veste Brakkenstein. “Door het juiste type medewerker te werven, maar ook door het opleiden en blijvend begeleiden van medewerkers door de engagement manager van Okeedo. Dat is in mijn ogen een grote meerwaarde ten opzichte van een gewoon uitzendbureau.”

>>> Lees ook: Kalorama en Okeedo trekken samen op tegen personeelstekort

“De verzorgenden en kookondersteuners die via Okeedo bij ons werken, worden als volwaardig teamlid gezien”, vult kwaliteitsverpleegkundige Fráncis Bos aan. “Het is een voordeel dat ze voor langere tijd – twee tot drie jaar – aan een team worden toegevoegd. Dat is heel prettig voor onze doelgroep en de collega’s.”

Flexwerk in de zorg

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben zorgorganisaties behoefte aan een structurele partner die hen ontzorgt, reageert Wesley Buitenhuis, managing director van Okeedo. “Maar nieuwe medewerkers moeten wel passen in de teams en de organisatie. Daarom komen we eerst langs om te zien en te bespreken waaraan behoefte is, om van daaruit de werving en selectie op te starten. Vervolgens heeft onze engagement manager constant aandacht voor de medewerkers. Onze ambitie is om alle zorgorganisaties te voorzien van enthousiaste mensen die aanstekelijk werken op bestaande teams. Het is een bewezen concept voor flexwerk in de zorg, waar steeds meer organisaties voor kiezen.”

Kies ook voor Okeedo

Flexwerk in het ziekenhuis

Niet alleen de VVT-sector, ook ziekenhuizen geloven in werving en begeleiding op maat van flexwerkers. Zoals Medisch Spectrum Twente (MST), waar gedetacheerden aan het werk zijn als culinair servicemedewerkers en roomservicemedewerkers. “Het mooie van Okeedo is dat ze een dedicated MST-team samenstellen”, vertelt Dennis Meijer, teamhoofd Keuken en Roomserviceconcept. “Op basis van een functieomschrijving en een karakterschets selecteert Okeedo een vaste groep medewerkers, waardoor zij echt onderdeel gaan uitmaken van het team. Okeedo coacht en schoolt hen indien nodig op aandachtsgebieden die voor deze functies nodig zijn. We krijgen lovende kritieken vanuit de zorg. Steeds meer zorgafdelingen kloppen bij ons aan, omdat ze zien dat deze medewerkers iets toevoegen.”

>>> Leestip: Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn

flexwerk zorg ziekenhuis

‘Heel fijn dat de bezetting op orde is’

Net als Medisch Spectrum Twente was ook Haaglanden Medisch Centrum op zoek naar een partner voor de inzet van flexwerkers. In het geval van Haaglanden MC op het gebied van zorgondersteuning. Sinds 2018 is die partner gevonden in Okeedo. “Het is heel fijn dat de bezetting sindsdien op orde is”, aldus Sabine Spiegelberg, teamcoördinator Zorgondersteuning bij Haaglanden MC. “Wat ik fijn vind aan dit detacheringsbureau, is dat het niet alleen de werving doet, maar ook de verdere begeleiding. Zo komt ons contactpersoon eens per maand langs om door te nemen hoe het gaat. De Okeedo-medewerkers zijn daarnaast erg gemotiveerd. Ze leveren een positieve bijdrage aan het team en het zo goed mogelijk bedienen van onze patiënten.”

Is uw ouderenzorgorganisatie of ziekenhuis ook op zoek naar een betrokken partner voor detachering op maat?

Maak een afspraak

Gerelateerde artikelen:

7 kansen om het personeelstekort in de zorg terug te dringen

Ziekteverzuim in de zorg: percentages, oorzaken en aanpak

Hulp nodig? Chat met ons