fbpx Skip to main content
voedingsconcept kleinschalige zorg

Voor de kleinschalige zorg in Nederland is het voedingsconcept VersZorgende ontwikkeld. Zogeheten VersZorgenden verzorgen het proces rond eten en drinken in een woonvorm, betrekken cliënten daar indien mogelijk bij en ontlasten zo het zorgpersoneel. Na een succesvolle implementatie bij GGZ Delfland wordt het concept nu landelijk uitgerold voor de ggz, gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Detacheringsbureau Okeedo en maaltijden- en ingrediëntenleverancier Huuskes hebben zich aangesloten als strategisch partner van het concept.

Michel Kampert, Coördinator Services bij GGZ Delfland, is de oprichter van het concept VersZorgende. “We organiseren het proces van eten en drinken dicht bij de cliënten, op de woonvorm. Daardoor weten we wat hun behoeften zijn en kunnen we goede en gezonde maaltijden bereiden, aangedikt met een saus van aandacht”, zo licht hij toe. “We krijgen vaak vragen van zorgorganisaties hoe ze cliënten beter kunnen laten eten. VersZorgende geeft het antwoord.”

Ontdek het concept VersZorgende

GGZ Delfland heeft ruime ervaring opgedaan met het concept. “Een van de pijlers onder het succes is dat we het proces van eten en drinken uit handen van zorgprofessionals nemen”, aldus Kampert. “Deze aanpak verlaagt de werkdruk bij het zorgpersoneel, terwijl er meer aandacht aan cliënten wordt besteed. Daarbij helpen we organisaties om van de maaltijdvoorziening een gezonde businesscase te maken en gaan we uitdagingen, zoals het doorvoeren van een gezonder aanbod, niet uit de weg. Door doen, leren en opschalen komen we in de praktijk steeds een stapje verder.”

Personele tekorten ondervangen

Als gespecialiseerd detacheringsbureau voor de zorg is Okeedo nauw betrokken bij het concept VersZorgende. “Wij zetten ons al een aantal jaren succesvol in om personele tekorten in de zorg te ondervangen. Het concept VersZorgende sluit hier naadloos op aan”, vertelt Wesley Buitenhuis, managing director van Okeedo. “Wij boren enerzijds onbenut arbeidspotentieel aan waardoor nieuwe mensen de zorg instromen. Anderzijds leiden wij hen op tot VersZorgende, waardoor cliënten zichtbaar gelukkiger worden en de zorgteams significant worden ontlast door enthousiaste nieuwe collega’s. Wij kijken als partner van dit concept erg uit naar de uitrol in Nederland.”

‘Een visie die Huuskes graag ondersteunt’

Huuskes heeft zich eveneens als strategisch partner aangesloten bij VersZorgende. Als totaalleverancier en producent van eten en drinken voor de zorg kan Huuskes een belangrijke bijdrage leveren aan het concept. Onder meer door het leveren van ingrediënten, het delen van kennis en het inrichten van de bestelomgeving – inclusief receptenmodule – voor VersZorgenden.

“Ik ben erg enthousiast over de visie van VersZorgende op vers koken op een afdeling”, reageert Huuskes-directeur Gerben Hengeveld. “We zien te vaak dat er zorgmedewerkers koken die daar eigenlijk geen affiniteit mee hebben. Door dit uit te besteden aan VersZorgenden kun je een deel van de druk op de zorg, waar het personeelstekort het grootst is, wegnemen. Terwijl je gezond en lekker kookt en ook nog eens minder verspilling hebt. Het is een visie die we vanuit Huuskes graag ondersteunen.”

Ontvang de brochure Neem contact op

 

Lees ook:

Kookondersteuners laten cliënten GGZ Delfland beter eten

VersZorgenden Anne en Priscilla: ‘Heerlijk om cliënten te zien genieten’

Hulp nodig? Chat met ons