Flexibiliteit en specifieke kennis zijn voor opdrachtgevers de onderscheidende kenmerken om voor een detacheerder te kiezen. Behalve voor opdrachtgevers heeft detacheringswerk ook voor werknemers unieke en aantrekkelijke kenmerken. We beschrijven vier redenen om te kiezen voor een detacheerder.
Tussen de 1,6 en 2 procent van de werkzame beroepsbevolking (149.120 werknemers ) werkte in 2022 als gedetacheerde, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van VvDN, PwC en ABN AMRO. Van de gedetacheerden identificeert 54 procent zichzelf als man, wat dus nog maar een lichte oververtegenwoordiging is. Met name in de sectoren bouw en infra, overheid, industrie, energie en installatie en de gezondheidszorg worden gedetacheerden geplaatst.
1. Detacheerder biedt opdrachtgever flexibiliteit
Flexibiliteit is met 54 procent de belangrijkste reden om te kiezen voor een detacheerder, schrijft de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) in hun factsheet. In 2017 was dit nog 46 procent. Een detacheerder biedt namelijk flexibele toegang tot de juiste specialisten op het juiste moment. VvDN: “Dat komt overeen met zaken die het werk voor de gedetacheerde interessant maken, zoals afwisseling van werkzaamheden en hoge opleidingsbudgetten. Opvallend is ook de enorme toename in ‘het bieden van continuïteit bij opdrachtgevers’ die als meerwaarde nu met 39 procent op de derde plaats staat, terwijl die in 2017 nog maar 1 procent was.”
De bedrijfseconomische reden waarom opdrachtgevers gedetacheerden inhuren, is met name het verrichten van tijdelijke, specialistische werkzaamheden (29 procent), schrijven de onderzoekers van Panteia.
2. Detacheerder biedt medewerker afwisseling en zekerheid
Hoewel de medewerker zijn, haar of diens expertise kan inzetten bij meerdere opdrachtgevers, blijft diegene wel zeker van een baan door de detacheerder, aldus de VvDN. Gedetacheerde medewerkers hebben namelijk een arbeidsovereenkomst voor langere tijd afgesloten bij een detacheringsbureau en worden vervolgens op tijdelijke of projectbasis ingezet bij opdrachtgevers. Het biedt vastigheid, maar is toch afwisselend: dat houdt het werk interessant en is ideaal voor verdere carrièrestappen.
Detacheringsbureaus noemen zich als werkgever verder onderscheidend in ‘het vergroten van de arbeidswaarde en invullen van duurzame inzetbaarheid’ en ‘het bieden van een kennisplatform’. Met een grote schaarste op de arbeidsmarkt is de focus op de gedetacheerde cruciaal, waardoor de opdrachtgever die persoon vaak graag in dienst wil nemen. Verder maakt een aantrekkelijke bedrijfscultuur een werkgever aantrekkelijk, in de ogen van de gedetacheerde.
3. Loopbaanbegeleiding als onderscheidend element gedetacheerde
‘Goede opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden’ is voor gedetacheerden ook een reden om te kiezen voor een detacheringsbureau als werkgever. Door de kandidaat te helpen met zijn, haar of diens vaktechnische en persoonlijke ontwikkeling, komt de detacheerder tegemoet aan de kenmerken van het zogeheten impresario-model, waar de kandidaat centraal staat.
Daarnaast blijken detacheringsbureaus een groot opleidingsbudget te hebben. “Gemiddeld besteden ze 5% van hun omzet aan opleiding. Opleiding wordt met name besteed aan gedetacheerden die in dienst komen en worden hiermee klaargestoomd voor hun werk op de arbeidsmarkt. Met deze relatief grote budgetten zijn detacheringsbureaus interessant voor mensen die stappen willen maken in hun carrière”, aldus de VvDN.
>>> Lees ook: Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn
4. Detacheerder vult schaarse functies en biedt extra ondersteuning
Naast het feit dat opdrachtgevers gedetacheerden inhuren voor de flexibiliteit die ze met zich meebrengen en doordat zij tijdelijke en specialistische werkzaamheden uitvoeren, zijn er nog twee overige redenen om een gedetacheerde in huis te nemen. Zo zijn gedetacheerden inzetbaar voor de invulling van schaarse functies (17 procent in 2022 tegen 24 procent in 2017) en bieden ze de werkgever extra ondersteuning tijdens drukte (19 procent in 2022 tegen 22% in 2017).
VvDN: “Na 2024 zal de economie weer wat sterker gaan groeien. En zullen we steeds concreter de impact en de mogelijkheden ervaren van de vergrijzing, verduurzaming en verdere digitalisering. En natuurlijk van andere, nieuwe en extra arbeidswetten en regelgeving die flexwerk, maar ook vast, verder lijken te compliceren. Dat maakt het voor werkgevers alleen maar nog interessanter om met detacheringsbureaus samen te werken.”
Bron: De detacheringsbranche in beeld (VvDN, PWC, ABN AMRO)
Ontdek Okeedo voor opdrachtgevers Ontdek Okeedo voor professionals
Lees ook:
Referenties van onze opdrachtgevers
Personeelstekort in de zorg: 7 kansen om dit terug te dringen