fbpx

Flexibiliteit en kennis zijn voor opdrachtgevers de onderscheidende kenmerken om voor gedetacheerden te kiezen. Het verrichten van tijdelijke, specialistische werkzaamheden, de invulling van schaarse functies en extra ondersteuning tijdens drukte zijn belangrijke bedrijfseconomische redenen. Behalve voor opdrachtgevers heeft detacheringswerk ook voor werknemers unieke en aantrekkelijke kenmerken, blijkt uit onderzoek.

In opdracht van de ABU, PwC en ABN AMRO heeft onderzoeksbureau Panteia de Nederlandse detacheringsmarkt in kaart gebracht. Maar liefst 134.828 werknemers, ofwel 1,6% van de werkzame beroepsbevolking, is een gedetacheerde.

Meerwaarden van detacheringsbureaus voor opdrachtgevers

Als meest belangrijke reden voor het inhuren van hun personeel door opdrachtgevers noemen 46% van de bureaus ‘het bieden van flexibiliteit’. Het ‘leveren van specifieke kennis’ is een goede tweede met 21%. De bedrijfseconomische reden waarom opdrachtgevers gedetacheerden inhuren, is met name het verrichten van tijdelijke, specialistische werkzaamheden (45%). De invulling van schaarse functies (24%) en extra ondersteuning tijdens drukte (22%) zijn andere belangrijke redenen.

Interessante kenmerken van detachering voor werknemers

Detacheringswerk heeft enkele unieke en voor werknemers aantrekkelijke kenmerken. Zo is de duur van de opdracht meestal korter dan de verbintenis met het detacheringsbureau, wat de gedetacheerde werkzekerheid biedt. Tegelijk biedt detachering vaak de mogelijkheid bij meerdere opdrachtgevers te werken. “Vastigheid maar toch afwisselend: dat houdt het werk interessant en is ideaal voor verdere carrièrestappen”, aldus de onderzoekers.

Onderscheidend vermogen in loopbaanbegeleiding en persoonlijke aandacht

De bureaus geven aan dat ze zich ten opzichte van andere werkgevers vooral onderscheiden op het gebied van loopbaanbegeleiding en persoonlijke aandacht. Dit zien de detacheringsbureaus als hun kernkwaliteit. Andere terreinen waarop detacheringsbureaus zich als werkgever onderscheidend noemen, zijn ‘het vergroten van de arbeidswaarde en invullen van duurzame inzetbaarheid’, ‘het bieden van werkzekerheid’ en ‘het bieden van een kennisplatform’. Gemiddeld besteden detacheringsbureaus 4% van hun omzet aan opleiding; dat is bijna 2,5 keer zoveel als het gemiddelde in het bedrijfsleven.

>>> Lees ook: Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn

Ook in vergelijking met andere vormen van flexwerk zien detacheringsbureaus loopbaanbegeleiding en het bieden van persoonlijke aandacht als meest onderscheidende kenmerk.

Toekomstige ontwikkelingen

Nog meer dan voorheen zal de aandacht van de detacheerders gericht worden op de gedetacheerden, voorzien de onderzoekers. “De detacheerder zal een aantrekkelijk doel moeten formuleren en een bedrijfscultuur moeten hebben die aantrekkelijk is voor talent. Ook zullen zij hun troefkaart nog eens moeten uitspelen: veel aandacht voor carrièreontwikkeling en hoge opleidingsbudgetten.”

Om aantrekkelijk te blijven moeten werknemers investeren in hun marktwaarde, flexibel blijven en participeren in een leven lang werken en leren. Werkgevers moeten op hun beurt werknemers maatwerkcontracten en opleidingsmogelijkheden aanbieden die aansluiten op hun verschillende levensfasen. “Detacheringsbureaus zijn bij uitstek geschikt om deze uitdaging aan te gaan en lopen hier nu al in voorop.”

Okeedo voor opdrachtgevers Okeedo voor professionals

Lees ook:

Kalorama en Okeedo trekken samen op tegen personeelstekort

Sutfene ontwikkelt eigen flexpool met Okeedo

 

Hulp nodig? Chat met ons