
Volgens 44 procent van de verzorgenden en verpleegkundigen heeft hun werkgever weinig tot geen maatregelen getroffen om de werkdruk in de zomer te verlichten. De voornaamste reden is dat er eenvoudigweg geen personeel te vinden is. Een onthutsende constatering, aldus branchevereniging V&VN naar aanleiding van een ledenpeiling.
Instellingen die wel maatregelen nemen om de werkdruk te verlagen, sluiten bijvoorbeeld bedden of hele afdelingen. In de wijk zijn er patiëntenstops of wordt er gekort op de tijd voor cliënten. Ook worden scholieren met een vakantiebaan ingezet, of medewerkers van ondersteunende afdelingen springen bij.
Meer werkstress dan vorige zomer
Bijna 50 procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden ervaart deze zomer meer werkstress dan vorige zomer, blijkt uit de peiling van V&VN. Slechts 10 procent ziet een verbetering ten opzichte van vorig jaar. De overige 40 procent geeft aan dat de zomerperiode altijd stressvol is.
>>> Lees ook: Werkdruk in de zorg: percentages, oorzaken en maatregelen
De ervaren werkstress wordt veroorzaakt door het grote structurele tekort aan collega’s, collega’s die op zomervakantie zijn, invallers die niet altijd op komen dagen, en zelfs bezuinigingsmaatregelen vanuit het management die júist in de zomer worden ingevoerd.
‘Pieken oplossen door vooruit te denken’
“Het is moeilijk (nieuw) personeel te vinden, maar ik mis vooral de focus op het koesteren van de huidige professionals”, reageert Sonja Kersten, directeur van V&VN, op de uitkomsten van de peiling. “Het is van het allergrootste belang om de huidige verpleegkundigen en verzorgenden te behouden en de uitstroom zoveel mogelijk te beperken. Dát is de sleutel voor een echte oplossing. Kort voor een zomerperiode lukt dat niet, daarom is dit iets waar continu aandacht voor moet zijn. Het wordt ieder jaar weer zomer en er is ook ieder jaar een griepepidemie. Deze extra pieken kun je alleen oplossen door vooruit te denken.”
>>> Lees ook: Personeelstekort in de zomer: maatregelen in de zorg
Op vakantie onder voorwaarden
Voor 45 procent van de ondervraagden is op vakantie gaan geen probleem, omdat zij vooral buiten de zomervakantie weg gaan. Anderen kunnen ook op vakantie, maar zijn vaak aan een maximaal aantal weken gebonden (12 procent). Als ze op vakantie kunnen, dan is dit lang niet altijd op het moment naar keuze (8 procent). En een deel van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden moet tijdens hun vakantie zelf voor vervanging zorgen (14 procent).
Op zoek naar voldoende zorgprofessionals, passend bij uw team en organisatie? Okeedo maakt het waar!
Maak een afspraakGerelateerde berichten:
Meer grip op flexwerk in de zorg: zo krijgen andere organisaties het voor elkaar
7 kansen om het personeelstekort in de zorg terug te dringen