fbpx Skip to main content

Het personeelstekort in de ggz zal komende jaren stevig oplopen, is de prognose van onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Het tekort van 4200 professionals in 2022 zal oplopen tot 9300 in 2031. 

De verwachting van AZW  is dat de instroom licht zal dalen en de uitstroom ongeveer gelijk blijft. “Dit wordt veroorzaakt door een steeds grotere groep werkenden die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt”, aldus AZW.

Eventuele verschuivingen op de arbeidsmarkt kunnen het personeelstekort dempen. Het gaat hierbij vooral om dat welzijn zorg voorkomt en specialistische zorg verschuift naar meer generieke en laagdrempelige zorg en welzijn. Volgens AZW kan onder meer preventie door sociaal werk voor een afname zorgen van de zorgbehoefte in ziekenhuizen, ggz, huisartsenzorg, vvt en gehandicaptenzorg.

BEKIJK ONZE PERSONEELSCONCEPTEN VOOR DE ZORG

Personeelstekort ggz opvangen met ondersteuning

Ook extra ondersteuning voor het zorgpersoneel geldt als verlichting. GGZ Delfland heeft bijvoorbeeld vier kookondersteuners via Okeedo in dienst. In deze kliniek voor ouderen met een psychische stoornis staat op elke unit een vaste kookondersteuner, die te midden van tien cliënten de maaltijden bereidt. Deze kookondersteuners dragen zorg voor het gehele proces rond eten en drinken. Bij het koken worden de cliënten zo veel als mogelijk betrokken. “In deze functie kook ik mét en vóór cliënten. Daarnaast stel ik menu’s samen en bestel ik levensmiddelen bij diverse leveranciers. Zo ontlast ik de zorgmedewerkers en regel ik alles omtrent het eten en drinken voor de bewoners”, aldus kookondersteuner Thelma.

Ontdek het concept Kookeedo

Lees ook:

Kookondersteuners laten cliënten GGZ Delfland beter eten

Werken in de zorg: alles over opleidingen, niveaus en vacatures

Hulp nodig? Chat met ons