fbpx Skip to main content

Ziekenhuizen ondervinden grote problemen door het stijgende aantal medische vacatures. Door het personeelstekort worden operaties uitgesteld, wachtlijsten langer en is er een hoger ziekteverzuim en vertrek van medewerkers.

Het aantal medische vacatures in ziekenhuizen is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van de NOS naar personeelstekorten in Nederlandse ziekenhuizen en de gevolgen daarvan.

>>> Lees ook: 7 kansen om het personeelstekort in de zorg terug te dringen

De 63 (van de 90 aangeschreven) ziekenhuizen die de vragen beantwoordden, hebben samen meer dan 2200 vacatures openstaan voor artsen, verpleegkundigen en medisch ondersteunend personeel. Ze moeten bijna allemaal grote moeite doen om hun bezetting rond te krijgen als gevolg van dat groeiende personeelstekort. De helft zegt het afgelopen jaar om die reden planbare operaties te hebben uitgesteld. Ziekenhuizen plannen ook minder operaties in, wat gevolgen heeft voor de wachtlijst.

Verpleegkundig personeel van andere afdelingen

De ziekenhuizen zetten alles op alles om aan de acute zorgvraag te voldoen, aldus de NOS. Regelmatig wordt verpleegkundig personeel van andere afdelingen geleend om gaten op spoedafdelingen op te vullen. Omdat er op die afdelingen vervolgens weer minder personeel is, kunnen er minder patiënten liggen en worden daar (tijdelijk) bedden gesloten.

Ziekteverzuim en vertrek van medewerkers

Ziekenhuizen zitten in hun maag met de hoge werkdruk die hun personeel ervaart als gevolg van het tekort aan collega’s. Personeel draait regelmatig extra diensten. De hoge werkdruk leidt ook tot hoog ziekteverzuim en tot het vertrek van vaste medewerkers, wat het probleem van de personeelstekorten nog groter maakt.

Lees ook:

Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn

‘Tijd voor aanpak verzuim en personeelstekort in de zorg’

Hulp nodig? Chat met ons