fbpx Skip to main content
praktijkbegeleider

Als hbo-v’er in opleiding vond Thomas Sleegers het coachen en delen van kennis zo leuk, dat hij er zijn werk van maakte. Als praktijkbegeleider voor Okeedo begeleidt hij leerlingen van ‘De Klas’ die versneld hun diploma Verzorgende IG willen halen. “Ik probeer de motivatie aan te wakkeren, maar het moet uiteindelijk vanuit de leerling zelf komen.”

In 2019 werkte Thomas vanuit Okeedo bij zorgorganisatie Kalorama. “Ik merkte daar dat ik het leuk vind om mensen te coachen. Op een gegeven moment vroeg Okeedo of ik praktijkbegeleider voor De Klas wilde worden”, vertelt de enthousiaste Nijmegenaar. Met dit concept worden mensen versneld opgeleid tot verzorgende IG en zijn ze ondertussen direct inzetbaar als helpende.

Ontdek het concept 'De Klas'

Thomas besloot de uitdaging aan te gaan. Hij startte afgelopen jaar als meewerkend praktijkbegeleider bij Hilverzorg en is betrokken bij de opstart van De Klas bij andere zorgorganisaties. “Elke opdrachtgever is uiteraard anders, dus het is steeds maatwerk leveren in relatie tot de praktijk en de cultuur van een zorgorganisatie. We leren elke keer van opgedane ervaringen, om vervolgens weer nieuwe stappen te zetten met elkaar.”

Coachen van leerlingen

Met coaching hoopt Thomas de leerlingen positief te stimuleren. “Ik vind het leuk om vragen te stellen, kritische vragen ook. Maar wel vanuit vertrouwen. Als je de verantwoordelijkheid bij de leerlingen laat en hen op de achtergrond begeleidt en er voor hen bent, kun je ver komen. En als het niet lukt, ga ik in gesprek over mogelijke oorzaken. Als Okeedo zijn we erg bezig met coaching en heldere communicatie. Als me iets aan een leerling opvalt, maak ik dat bespreekbaar. Ik probeer de motivatie aan te wakkeren, maar het moet uiteindelijk wel vanuit de leerling zelf komen.”

Samenwerking binnen het team

Voor zorgorganisaties is het van belang om leerlingen ruimte te geven, vindt Thomas. “Dat ze naar bepaalde situaties toe mogen gaan en daarvan kunnen leren, in plaats van dat ze volledig worden ingezet om te werken. Daarnaast is het fijn als teams de samenwerking met ons écht durven aan te gaan. Opdrachtgevers vinden het super dat wij in kortere tijd verzorgenden opleiden die meteen al kunnen meedraaien op de werkvloer. Maar als medewerkers van de betreffende zorgorganisatie de leerlingen niet zien zitten, wordt het lastig.”

‘Opdrachtgevers vinden het super dat wij in kortere tijd verzorgenden opleiden die al meteen kunnen meedraaien op de werkvloer’

Transparante communicatie binnen de teams is daarom heel belangrijk, zegt Thomas. “Uiteindelijk gaan de leerlingen voor de opdrachtgever werken, niet voor ons. We voeren van tevoren gesprekken met de zorgorganisatie over dit soort onderwerpen om tot een goed werkend traject te komen.”

Uitgelezen concept tegen personeelstekorten

De Klas is voor zorgorganisaties een uitgelezen concept in de strijd tegen personeelstekorten, is Thomas van mening. “Waar normaal drie jaar staat voor de opleiding Verzorgende IG, bieden wij het in 15 tot 18 maanden versneld aan en ondersteunen leerlingen direct in de praktijk. Dat kan prima, mits je goede begeleiding biedt en gemotiveerde leerlingen hebt. Zodoende kun je in een relatief kort traject een waardevolle bijdrage leveren aan de oplossing van een groot probleem. Ik geloof erg in het concept De Klas voor verzorgenden IG.”

Thomas, die in zijn vrije tijd graag muziek maakt, zit bij Okeedo goed op zijn plek. “Het is een ambitieus bedrijf met leuke mensen en een goede visie op de arbeidsmarkt in de zorg. Het is als jong detacheringsbureau volop in ontwikkeling en draagt op haar wijze bij aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Daar maak ik graag onderdeel van uit!”

Bekijk alle concepten voor de zorg Neem contact op

Lees ook:

Verzorgende IG schaars? Opleiden met ‘De Klas’ biedt werkgevers uitkomst

Praktijkcoach Kimm: ‘Met persoonlijke begeleiding goede VIG’ers opleiden’

Verzorgende IG: alles over opleiding, werk en vacatures

Hulp nodig? Chat met ons