In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 47.100 vacatures in de zorg. Een recordaantal en twee keer zoveel als in het voorjaar van 2020, blijkt uit onderzoek van het UWV. Ondertussen overweegt bijna 40 procent van de zorgverleners om de zorgorganisatie of zelfs de hele zorgsector te verlaten.
Vooral verpleegkundigen zijn erg moeilijk te vinden voor zorgorganisaties. In iets mindere mate geldt dat ook voor laboranten, fysiotherapeuten, verzorgden, medisch vakspecialisten, artsen, psychologen en apothekersassistenten. Geografisch gezien is de nood het hoogst in de regio’s Amsterdam, Rijnmond en Utrecht, maar ook in andere regio’s staan volgens het UWV veel vacatures open, zo bericht Skipr.
Tekort aan verpleegkundigen? Ontdek 'De Zorgondersteuner Plus'Met hogere lonen of een vast dienstverband voor nieuwkomers proberen zorgorganisaties medewerkers aan te trekken, maar ook dat lijkt niet meer voldoende, aldus het UWV. Op de persoon toegesneden werktijden, aantrekkelijkere functies en meer scholingsmogelijkheden kunnen mogelijk helpen. Ook adviseert het UWV om meer aandacht te besteden aan de uitstroom van personeel.
>>> Lees ook: 10 ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn
Zorg verlaten
Dat sluit aan op recente berichtgeving dat bijna 40 procent van de zorgverleners overweegt om de zorgorganisatie of zelfs de hele zorgsector te verlaten. Ongeveer 10 procent is dit daadwerkelijk van plan. Dit hangt samen met toegenomen druk op de mentale en fysieke gezondheid van zorgmedewerkers zelf, blijkt uit de Monitor Gezond werken in de zorg 2022 van Stichting IZZ in samenwerking met Universiteit Utrecht en Leiden.
De missie van Okeedo als gespecialiseerd detacheringsbureau in de zorg luidt: ‘Elke organisatie gezond krijgen met gelukkige mensen’. Benieuwd hoe wij dit doen?
Lees ook:
Werken in de zorg: alles over opleidingen, niveaus en vacatures
Werkdruk in de zorg: percentages, oorzaken en maatregelen