fbpx Skip to main content
roomservicemedewerker

Karin (56) werkt sinds juli 2021 als roomservicemedewerker bij het Thoraxcentrum van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. “Ik kan er nog steeds verbaasd over zijn hoe dit is gelopen. Ik heb mijn passie ontdekt.”

“Ik werkte net een week in het MST als roomservicemedewerker”, vertelt Karin. “Ik zat bij een patiënt die zijn kortetermijngeheugen kwijt was en moeite had met de coördinatie van zijn handen. De verpleegkundige gaf aan dat ik zijn zelfredzaamheid moest stimuleren. Om niet betuttelend over te komen, zat ik aan een tafel mijn aantekeningen te lezen en gaf regelmatig aan dat ik kon helpen. Het hielp hem. Toen ervaarde ik: hier hoor ik, op deze plek, op deze afdeling.”

Kans om in de zorg te werken

Het was een bijzondere ervaring voor Karin, want ze heeft nooit eerder in de zorg gewerkt. “Ik werkte in de horeca. Maar toen kwam corona, raakte ik werkloos en kreeg ik een tijdelijke baan bij de coronascreening van MST Oldenzaal. Daar ontdekte ik dat het contact met patiënten mij goed lag en werd een zaadje geplant. Ik kwam tot de conclusie dat ik meer diepgang in mijn werk wilde.”

Vanuit haar werk bij de coronascreening ging Karin op zoek naar een baan in de zorg. Ze zag de functie roomservicemedewerker in het ziekenhuis voorbij komen, maar had daar een diploma helpende zorg & welzijn voor nodig. “Die heb ik niet. Ik zocht uit of ik een andere baan in de zorg kon krijgen en vroeg ook na of ik bij het ROC een opleiding kon doen. Maar aangezien ik 56 jaar ben, vond ik een opleiding van anderhalf tot drie jaar niet handig. MST gaf toen aan dat het ziekenhuis samenwerkt met detacheringsbureau Okeedo en ik wellicht daar terecht kon.”

>>> Tekort aan verpleegkundigen in het ziekenhuis? De Zorgondersteuner Plus biedt uitkomst

Karin kwam in contact met Engagement Manager Saskia van Okeedo, die haar vroeg of ze interesse had in de functie roomservicemedewerker bij het Thoraxcentrum van het MST, waarbij ze tegelijkertijd een opleiding tot roomservicemedewerker zou volgen. Karin: “Net toen ik het bijna had opgegeven en dacht dat ik weer de horeca in moest, kwam deze kans!”

Roomservicemedewerker in Thoraxcentrum

De roomservicemedewerkers in het Thoraxcentrum hebben een gemixt takenpakket van licht verpleegtechnische handelingen en facilitaire zaken. Op deze manier nemen ze veel werk uit handen van de verpleegkundigen op de afdelingen, zodat zij zich weer kunnen richten op hun kerntaken. Karin: “Ik verzorg onder meer het eten en drinken voor patiënten, zorg dat kamers op orde zijn, vul de medische en voedingsvoorraden aan en ondersteun verpleegkundigen bij diverse hand- en spandiensten zoals het checken van de vochtbalans. Deze samenwerking vind ik fijn. Samen zorgen we zo goed mogelijk voor de patiënten. Geen enkele dag is hetzelfde en dat vind ik heel bijzonder. Het geeft veel voldoening.”

Contact met patiënten

Het mooiste aan de functie van roomservicemedewerker is het contact met patiënten, vindt Karin. “Ik vind het heel waardevol om een verschil te kunnen maken of een lichtpuntje te zijn wanneer patiënten in onverwachte en moeilijke omstandigheden terecht zijn gekomen. Of het nu een luisterend oor, een gesprekje of een ondersteunende arm is, het maakt mij niet uit. Ik neem het zoals het komt en ben blij met ieder mooi contact.”

Wil je werken in de zorg? Okeedo!

Karin is dankbaar dat ze via Okeedo op deze werkplek is gekomen. “Ik kan er nog steeds verbaasd over zijn hoe dit is gelopen. Ik heb mijn passie ontdekt, terwijl ik er nooit een opleiding voor heb gedaan. Bijna een half jaar hoopte ik op deze functie en nu doe ik dit gewoon. Okeedo heeft dat gezien en daar ben ik blij mee. Het is een goede werkgever, die afspraken nakomt, snel reageert en betrokken is. Op de dag dat ik zou beginnen kreeg ik vlak van tevoren een appje om me succes te wensen. Deze kleine en grote gebaren vind ik heel waardevol.”


De Zorgondersteuner Plus

Okeedo heeft recent het concept De Zorgondersteuner Plus geïntroduceerd. Dit is een opgeleide professional (niveau 2 en hoger) die ondersteunende werkzaamheden verricht op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Meer weten als werkgever of als leidinggevende?

Ontvang de brochure De Zorgondersteuner Plus

 

Bekijk hieronder de video over de Zorgondersteuner Plus in het Medisch Spectrum Twente (MST):

 

Hulp nodig? Chat met ons