fbpx Skip to main content

Maaike de Kramer werkt sinds februari 2022 via Okeedo bij GGZ Delfland. Hier kookt ze samen met cliënten, mensen die langdurige zorg nodig hebben, verse maaltijden en geeft hen volop aandacht. “Cliënten waarderen het enorm.”

Wat houdt jouw werk precies in?
“Ik kook samen met de cliënten van de afdeling een verse maaltijd. We doen dit aan de hand van een menuplan en houden ons daarbij aan richtlijnen zoals twee ons groenten en fruit per dag en voldoende eiwitten. De planning maken we altijd een week van tevoren. Het is namelijk fijn voor de cliënten om regelmaat te hebben en om te weten waar ze aan toe zijn. Zo eten we iedere maandag pasta, op woensdag vegetarisch en op vrijdag vis. De persoonlijke voorkeur van de cliënten wordt hierin meegenomen: we overleggen wat ze graag willen eten. Ik stel het menu op en doe alle bestellingen, ook die voor het ontbijt en de lunch. Vervolgens zetten we gezamenlijk de lekkerste gerechten in elkaar.”

Ontdek het concept Kookeedo

Hoe ziet het samen aan de slag gaan met cliënten eruit?
“De cliënten helpen me met aardappels schillen, groente snijden en (fruit)salades maken. Het echte koken doe ik. Ik merk dat de cliënten het erg leuk vinden om te doen. Voorheen kregen ze altijd kant-en-klaarmaaltijden. Ze kwamen dan rond vijf uur ’s middags binnen om te eten en waren meestal na twintig minuten alweer weg. Dat is tegenwoordig helemaal anders: vaak komen de eerste cliënten rond drie uur al binnengedruppeld om met de voorbereidingen te helpen. Vervolgens eten ze rond kwart over vijf en om zes uur zitten ze nog steeds gezellig te eten en te kletsen. Ze dekken zelf de tafel en ruimen ook zelf af, maar verder is het ongedwongen. En omdat ik niet een verpleger ben, móéten ze van mij ook niets. Ik ga niet over medicijnen en steunkousen, maar ben echt onderdeel van het sociale moment van de cliënten.”

Nu begrepen we dat je méér doet dan noodzakelijk is in je functie. Wil je daar iets over vertellen?
“Ik ben niet iedere dag vier uur lang bezig met koken. Als we op dinsdag bijvoorbeeld aardappelen, groente en vlees eten, dan heb ik tijd over. Wat ik dan doe, is rummikub spelen met de cliënten, met ze sjoelen, of ik neem ze mee naar het tweedehandswinkeltje op het terrein. Ik neem echt de tijd om leuke dingen met ze te doen. Ik heb tomaten-, paprika- en courgetteplantjes gepoot, zodat ze die binnenkort kunnen plukken. Ook heb ik het terras ‘zomerklaar’ gemaakt met mooi gevulde plantenbakken. Het ziet er nu allemaal erg gezellig uit! Met Koningsdag heb ik allerlei lekkere dingen voor de lunch gekocht en de hele afdeling oranje ingericht. Deze extra dingen doe ik puur omdat ik het zelf leuk vind. Bovendien merk je dat de cliënten die aandacht enorm waarderen. We zeggen hier dan ook altijd: vitamine A van Aandacht.”

Wat betekent jouw functie voor de organisatie?
“De verpleging hoeft naar veel dingen niet meer om te kijken. Ik zorg ervoor dat de fruitschalen vol liggen, dat de keuken schoon blijft en dat de keukenkastjes er netjes bij staan. Dit scheelt ontzettend veel tijd voor de verpleging: zij kunnen zich volledig richten op de zorg. Wij ontzorgen de zorg. Wanneer de verpleging bezig is met bijvoorbeeld de medicatie of de overdracht, sta ik aardappels te schillen of macaroni te maken. Ik heb dan alle tijd om een praatje met de cliënten te maken en om een luisterend oor te bieden. En daar gaat het eigenlijk om. Het koken zelf is niet eens het belangrijkste.”

>>> Bekijk onze vacatures

Wat vind je het mooiste aan je werk?
“Het is geweldig om te zien wat samen koken met de cliënten doet. Een aantal van hen heeft minder medicatie nodig nu ze beter in hun vel zitten en gezonder eten. Door te koken voelen ze zich namelijk enorm betrokken en daar leven ze helemaal van op. Met z’n allen aan die tafel zitten en urenlang gezellig kletsen: de sociale kant doet echt wat met mensen. En ik vind het heel mooi dat ik die waardering krijg. Daarnaast vormen wij een erg leuk team. Tijdens trainingen en workshops is het altijd dikke pret.”

Je bent via Okeedo aangenomen, hoe verloopt dat?
“Dat verloopt perfect. Ik vind het leuk dat we continu dingen bijleren. Zo krijgen we regelmatig workshops over gezond eten, zodat we precies weten wat we wel en niet moeten doen als we met de cliënten aan het koken zijn. Daarnaast is mijn contactpersoon altijd goed bereikbaar. Als ik een bericht stuur, krijg ik binnen een dag antwoord. Ik vind Okeedo echt een goede werkgever. Je krijgt bijvoorbeeld een presentje op de feestdagen en een kaart op je verjaardag. Hierdoor voel je je echt nog een mens en geen nummer. Ik hoop dat er snel nieuwe collega’s bijkomen, zodat we nóg meer mensen in de psychiatrie en verzorgingshuizen een glimlach kunnen bezorgen.”

Meer over Kookeedo Neem contact op
Hulp nodig? Chat met ons