fbpx Skip to main content
ziekteverzuim zorg en welzijn

Het verzuim in de zorg vlakt af. In 2023 is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel gedaald ten opzichte van een jaar eerder, met een verzuimpercentage van 7,75 procent. Dat betekent een daling van 7,3 procent ten opzichte van het jaar 2022, blijkt uit cijfers van Vernet.

In alle kwartalen van 2023 nam het verzuim iets af in vergelijking met 2022. Het verzuimpercentage daalde het meest in het eerste kwartaal van 2023, met maar liefst 11 procent. Vervolgens daalde het verzuim met respectievelijk 7,6 en 3 procent in de daaropvolgende kwartalen.

De daling werd volgens Vernet vooral veroorzaakt doordat extreme uitschieters door COVID nu niet meer te zien zijn. Daarnaast was er ook sprake van een daling in meldingsfrequentie, die aangeeft hoe vaak werknemers zich gemiddeld ziek melden. Doorgaans schommelt de voortschrijdende meldingsfrequentie tussen de 1 en 1,1. In 2023 kwam dit uit op 1,30. In 2022 was het nog 1,54.

Aandacht voor medewerkers

“We zijn verheugd dat we een lager cijfer kunnen publiceren dan een jaar geleden”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. “We houden ieder jaar interviews met de best presterende organisaties op het gebied van verzuimpreventie. Jaar in jaar uit blijkt daaruit dat aandacht voor medewerkers het toverwoord is. Zowel in de fase waarin er niets aan de hand is, als in de fase dat er sprake is van verzuim. Hierdoor kun je gezamenlijk op zoek naar maatwerkoplossingen waardoor je verzuim kunt voorkomen. En in geval van verzuim ook goed aansluiten op wat er wel kan, zodat iemand sneller (gedeeltelijk) weer aan het werk kan.”

>>> Lees ook: Werkdruk in de zorg: percentages, oorzaken en maatregelen

In 2022 was het verzuimpercentage in de zorg volgens Vernet 8,36 procent, in 2021 was dit 7,29 procent.

Zoekt u nieuwe collega's? Okeedo!

Lees ook:

Ziekteverzuim in de zorg: percentages, oorzaken en aanpak

Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn

Hulp nodig? Chat met ons