fbpx Skip to main content
ziekteverzuim zorg en welzijn

Het ziekteverzuim in de zorgsector is weer verder gestegen. In het eerste kwartaal van 2022 was het verzuimpercentage 9,83. In diezelfde periode een jaar eerder zat 7,56 procent van het zorgpersoneel thuis. Hiermee is de stijging dertig procent, blijkt uit de kwartaalcijfers van Vernet.

In alle branches binnen de sector zorg en welzijn is een stijging in het aantal ziekmeldingen zichtbaar. Het gaat hier om personeel van ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verzorging, verpleging en thuiszorg.

Bekijk onze oplossingen voor de VVT-sector Bekijk onze oplossingen voor ziekenhuizen

Kort verzuim stijgt het meest

Zowel het korte, middel als het lange en extra lange verzuim is gestegen. In het korte verzuim is de stijging het grootst. Wie één dag tot en met veertien dagen verzuimt, valt binnen deze categorie. In Q1 2021 was dit percentage 0,97 en in Q1 2022 2,86 procent, een stijging van bijna 200 procent.

In het eerste kwartaal van 2022 waren zorgmedewerkers gemiddeld 20,1 dagen ziek thuis. Een jaar geleden was dit nog 31,5 dagen. Dat het cijfer daalt, komt niet doordat er minder mensen langdurig ziek zijn, lichten de onderzoekers van Vernet toe. Er zijn juist veel meer nieuwe meldingen. Die trekken de gemiddelde duur omlaag.

Volgens Skipr telt Vernet de werknemers die in quarantaine zaten of die uit voorzorg thuisbleven in afwachting van een coronatestuitslag niet mee. Het stijgende verzuimpercentage is onder meer te verklaren door de omikronvariant van het coronavirus en de griepgolf.

Ziekteverzuim in 2021

Over geheel 2021 heeft 7,29 procent van het zorgpersoneel zich ziekgemeld, aldus Vernet. In 2020 was dit nog 6,7 procent. Daarmee is het verzuim tussen 2020 en 2021 gestegen met 6,7 procent. Echter is deze stijging kleiner dan die tussen 2019 en 2020. Die stijging was namelijk 11,2 procent. Het langdurige verzuim steeg in 2021 het meest van alle ‘duurklasses’.

Zoekt u nieuwe collega's? Okeedo!

Lees ook:

Ziekteverzuim in de zorg: percentages, oorzaken en aanpak

Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn

Hulp nodig? Chat met ons