Het verzuim in de zorg is weer verder gestegen. In 2022 was het ziekteverzuim zelfs hoger dan ooit, met een verzuimpercentage van 8,36. Dat betekent een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar 2021, blijkt uit cijfers van Vernet.
In alle kwartalen van 2022 was er sprake was van een stijging. Het verzuimpercentage steeg het meest in het eerste kwartaal van 2022, van 7,56 naar 9,85 procent. In het laatste kwartaal steeg het verzuimpercentage van 8,24 naar 8,52.
De stijging werd volgens Vernet vooral veroorzaakt door de stijging in kort verzuim. Daarnaast was er sprake van een enorme stijging in meldingsfrequentie, die aangeeft hoe vaak werknemers zich gemiddeld ziek meldden. Doorgaans schommelt de voortschrijdende meldingsfrequentie tussen de 1 en 1,1. In 2022 kwam dit uit op 1,54.
Verzuim in de zorg door virussen en hoge werkdruk
,,In het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met de nodige griep-, corona- en RS-golven. Als gevolg daarvan werden er meer mensen ziek”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. ,,Tel daarbij op dat we weten dat door verzuim en niet ingevulde vacatures de druk op de collega’s groter wordt. Die hoge werkdruk leidt over het algemeen tot een hoger verzuim.”
>>> Lees ook: Werkdruk in de zorg: percentages, oorzaken en maatregelen
In 2021 was het verzuimpercentage in de zorg volgens Vernet 7,29 procent, in 2020 was dit 6,7 procent.
Zoekt u nieuwe collega's? Okeedo!Lees ook:
Ziekteverzuim in de zorg: percentages, oorzaken en aanpak
Detacheringsbureau zorg: alles over detacheren in zorg en welzijn