fbpx Skip to main content

Met het project Smaak Maken van GGz Centraal gaan zestien klinieken met hun 66 afdelingen over op een ander voedingsconcept. De ingrediënten van dit concept zijn gezonde producten en tussendoortjes, bereiding op de afdeling en zoveel mogelijk cliënten betrekken bij eten en drinken. Kookondersteuners van Okeedo spelen een belangrijke rol in het implementeren van het voedingsconcept.

Het nieuwe voedingsconcept moet bijdragen aan een gezonde leefstijl en herstel van de cliënten, vertelt Arco van Noppen, interim projectleider Smaak Maken bij GGz Centraal. “Eten en drinken is namelijk meer dan alleen de maag vullen; het heeft ook een gezond, sociaal, meewerkend en zingevend aspect. Dat kun je niet op afstand vormgeven, maar moet dicht bij de cliënt. Ook in alle heftigheid van de psychische stoornis blijft een gezond lichaam belangrijk. Dit voedingsconcept stimuleert dat.”

Voedingsconcept implementeren

Maar een nieuw voedingsconcept implementeren gaat niet zomaar, zeker niet met zoveel klinieken en afdelingen. Medewerkers moeten ingrediënten met cliënten bestellen in een app in plaats van kant-en-klaarmaaltijden kiezen. Huuskes levert dit in de afdelingskoelkast in plaats van in de centrale keuken en vervolgens bereiden de medewerkers zelf het eten.

Het project Smaak Maken omvat een traject van een aantal jaar waarbij Arco van Noppen met collega’s de logistiek voorbereidt met de leveranciers, passende apparatuur aanschaft, een scholingsplan opzet en medewerkers begeleidt naar de nieuwe werkwijze. Op 26 juni bereidde de centrale keuken de laatste achthonderd maaltijden en eind september/ begin oktober gaat de projectstatus van Smaak Maken er af. Vanaf dan is iedere afdeling over op het nieuwe voedingsconcept.

Arco van Noppen

Arco van Noppen, projectleider Smaak Maken bij GGz Centraal

Kookeedo’ers koken met cliënten

Kookeedo’ers, ook wel kookondersteuners genoemd, en kok-coaches helpen de medewerkers op de afdeling handen en voeten te geven aan het concept. “We onderzochten hoe we het beste de implementatie van het voedingsconcept konden aanpakken en keken onder meer af bij GGZ Delfland. Ook zij werken met door Okeedo gedetacheerde kookondersteuners en kok-coaches en zijn erg enthousiast”, vertelt Van Noppen. De kok-coaches begeleiden de afdelingen en Kookeedo’ers inhoudelijk op het gebied van voeding en bereiding. En de Kookeedo’ers ontlasten de afdeling door samen met de cliënten met eten en drinken bezig te zijn. Telkens vindt Okeedo nieuwe mensen die geschikt zijn en nagenoeg elke keer gaat het in één keer goed. Wij leren graag van hun verbindingsproces.”

Ontdek het concept Kookeedo

“Iedere afdeling heeft een x-aantal uur per week toegang tot een Kookeedo’ers”, vervolgt de projectleider. “In de praktijk komt dit vaak neer op een keer per week per afdeling.” De afdeling mag zelf vormgeven op welk moment van de dag de medewerker komt en wat vervolgens de taken zijn. Van Noppen: “De meeste afdelingen kiezen dat de kookondersteuner samen met cliënten de avondmaaltijd kookt. Sommigen zijn echter gebaat bij ondersteuning tijdens de lunch of vragen de Kookeedo’er gezonde tussendoortjes te maken.”

Ambassadeurs van het nieuwe voedingsconcept

De Kookeedo’ers fungeren als ambassadeurs en zijn ook met open armen ontvangen op de afdeling, zegt Van Noppen. “Verpleegkundigen zien hen als mooie aanvulling en waarderen het zelf eten bereiden steeds meer. Het past bij onze visie, zien zij ook. Sommige collega’s nemen zelfs de technieken (het gebruik van de combisteamer bijvoorbeeld, red.) van de kookondersteuner over.”

Ook cliënten waarderen de Kookeedo’ers. “Omdat cliënten niets van hen hoeven – geen therapie, corvee, naar hun kamer of iets dergelijks – is de relatie neutraal. Cliënten worden verleid mee te helpen, anderen ruiken de etensgeuren en gaan alvast aan tafel zitten. Een cliënt heeft hierin zelfs zijn hobby ontdekt”, aldus de projectleider.

Mensen en eten

De kookondersteuners zijn helemaal zoals GGz Centraal zich vooraf had bedacht, vindt Van Noppen. De medewerkers passen bij de afdeling en de doelgroep. “Het zijn geen chef-koks, maar medewerkers die twee dingen leuk vinden: mensen en eten. De één is heel creatief en de ander is heel sociaal. Het zijn vooral mensen die hun tijd zinvol willen invullen en iets willen verdienen. Dat past perfect bij de functie.”

Wat opdrachtgevers over ons zeggen Neem contact op

 

Lees ook:

Kookondersteuner Maria: ‘Gouden greep van deze organisatie’ 

Anne en Priscilla: ‘Heerlijk om cliënten te zien genieten’

 

Hulp nodig? Chat met ons