fbpx

In geen enkele ‘bedrijfstak’ is het ziekteverzuim zo hoog als in de gezondheidszorg: 6,5% ten opzichte van 4,9% voor alle bedrijfstakken. Binnen de gezondheidszorg spannen verpleeg- en verzorgingshuizen met een ziekteverzuimpercentage van 7,7 de kroon.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het eerste kwartaal van 2018. Deze viel samen met de griepepidemie, die volgens het RIVM duurde van half december 2017 tot in april 2018.

Ziekteverzuim in gezondheidszorg

Met 6,5% lag het ziekteverzuim in de gezondheidszorg aanzienlijk hoger dan het gemiddelde voor alle bedrijfstakken. Dit percentage was in de gezondheidszorg voor het laatst zo hoog in 2008.

⇒ Lees ook: ‘Tijd voor aanpak verzuim en personeelstekort in de zorg’

Binnen de gezondheidszorg is het verzuim het hoogst in de verpleeg- en verzorgingshuizen, zoals dat al sinds het eerste kwartaal van 2015 het geval is. In deze bedrijfsklasse werden 77 van de duizend te werken dagen verzuimd (7,7 procent).

Minste verzuim in de horeca

Na de gezondheidszorg volgen openbaar bestuur en industrie als bedrijfstakken met het meeste ziekteverzuim. Het minste verzuim is er in de horeca. Sinds het derde kwartaal van 2008 heeft deze bedrijfstak het laagste ziekteverzuimpercentage (2,3).

Bron: CBS

Bent u binnen uw zorgorganisatie verantwoordelijk voor het aandachtsgebied ziekteverzuim? Lees dan het achtergrondartikel ‘Ziekteverzuim in de zorg: ontwikkeling, oorzaken en aanpak’