Uitgelicht Actueel

9 uitdagingen en oplossingen rond eten en drinken in de zorg

eten en drinken in de zorg
Zorgorganisaties kennen de nodige uitdagingen op het gebied van eten en drinken. Aan de hand van ervaringen uit de praktijk in de VVT-sector, GGZ en gehandicaptenzorg behandelen we drie uitdagingen per sector én oplossingen die daar tegenover zijn gezet.

Uitdagingen in de VVT

In de VVT-sector kreeg een organisatie te maken met de volgende uitdagingen:

1. Kritiek van bewoners en hun families op convenience maaltijden;
2. 20% van de bewoners riskeerde ondervoeding vanwege het niet lusten van avondmaaltijden;
3. De activiteit ‘koken met bewoners’ werd erg gemist door bewoners.

Op deze uitdagingen zijn passende oplossingen bedacht aan de hand van het concept Kookeedo, het concept van Okeedo voor eten en drinken in de zorg. De kwaliteit van eten is vooruitgegaan door voornamelijk verse maaltijden te koken doordeweeks. Verder worden er in samenspraak met bewoners nu menu’s samengesteld. Dit zorgt ervoor dat bewoners regelmatig om een extra portie vragen. Verder is het concept ‘koken met bewoners’ opnieuw geïntroduceerd en kunnen de bewoners weer gezellig met de medewerkers koken.

ONTDEK KOOKEEDO

Uitdagingen in de gehandicaptenzorg

Een organisatie in de gehandicaptenzorg liep op de woongroepen tegen de volgende uitdagingen aan:

1. Enorme overschrijdingen van het voedingsbudget;
2. Overgewicht of obesitas bij 30% van de cliënten;
3. Toenemende werkdruk op de zorg als gevolg van hoog verzuim en stijgende personeelskosten.

Sinds de introductie van Kookeedo is de chaos in de keuken van deze organisatie verdwenen. Doordat kookondersteuners de kosten nauwlettend in de gaten houden, zijn er geen overschrijdingen van het voedingsbudget meer. Verder heeft een aanzienlijk percentage van de cliënten met overgewicht gewichtsverlies ervaren. En dankzij de volledige ontzorging op het gebied van eten en drinken is de werkdruk op het zorgpersoneel verlaagd.

Uitdagingen in de GGZ

Een GGZ-organisatie kwam voor de volgende uitdagingen te staan:

1. Een veelbelovende voedingsvisie vanuit de directie werd niet nageleefd door de meeste zorgteams;
2. Er was een opvallende gewichtstoename bij veel cliënten in de eerste drie tot zes maanden van hun opname in de GGZ;
3. Cliënten vertoonden minimale tot geen betrokkenheid bij kookactiviteiten tijdens hun verblijf, wat hun vermogen om zelfstandig te koken na ontslag belemmerde.

Dankzij Kookeedo is er merkbaar vooruitgang op het gebied van eten en drinken binnen de GGZ-instelling. Medewerkers zijn volledig op de hoogte van de voedingsvisie en ze maken concrete afspraken over de consumptie van cliënten. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld minder gesnoept en krijgen bewoners gezondere alternatieven. Ook is de betrokkenheid bij kookactiviteiten bevorderd omdat medewerkers nu samen met cliënten koken. Zo maken ze hen bewust van de cruciale rol van gezonde en verse voeding.

Met Kookeedo hebben zorgorganisaties een bewezen oplossing voor uitdagingen rond eten en drinken. Het geeft cliënten de maaltijden én de aandacht die ze verdienen, terwijl zorgmedewerkers zich op hun kerntaken kunnen focussen en het concept de organisatie besparingen oplevert. Meer weten over het concept Kookeedo? We bespreken het graag!

MEER INFORMATIE OVER KOOKEEDO NEEM CONTACT OP

Voelt dit Okeedo?

Stel je vraag

Ben je geïnteresseerd in een vacature, in samenwerking of heb je een andere vraag? Laat het ons hieronder weten en wij nemen snel contact met je op!

user-img1