Bravis ziekenhuis pakt eten en drinken aan in project Samen Gastvrij
Het Facilitair Bedrijf van het Bravis ziekenhuis wil met het meerjarige project ‘Samen Gastvrij’ de dienstverlening gastvrijer en eigentijdser maken. Momenteel ligt de focus op de afdeling eten en drinken, waar de voedingsassistenten voortaan onder vallen. “Het is een vak dat aansturing vanuit expertise verdient.”
Met het project Samen Gastvrij professionaliseert het Bravis ziekenhuis haar dienstverlening aan de patiënt, zodat het beter past bij de huidige maatstaven. “We werken onder meer aan kwaliteit, eenduidigheid en gastvrijheid”, vertelt Inez de Ridder, Teamleider eten en drinken. Voor de afdeling eten en drinken betekent dit dat de voedingsassistenten ruimere diensttijden krijgen, een gastvrijheidstraining en opleiding tot voedingsassistent gaan volgen en onderscheidende dienstkleding krijgen. Patiënten eten al van nieuw kleurrijk servies en in de toekomst wordt voeding nóg effectiever ingezet.
Maar de grootste verandering is de centrale aansturing vanuit het Facilitair Bedrijf sinds mei 2021, aldus de teamleider. “Mijn functie ‘Teamleider eten en drinken’ is dan ook nieuw, omdat de voedingsassistenten eerder onder het team van de verpleegafdelingen vielen. Dit had als nadeel dat iedere afdeling ook op een eigen manier met eten en drinken omging. Daarbij namen de voedingsassistenten een bijzondere plek in het team in, omdat zij als enigen geen medische zorg boden. Eten en drinken waren een ondergeschoven kindje.”
Centrale aansturing
De voedingsassistenten vallen nu onder de afdeling eten en drinken. “Hier worden zij aangestuurd door mij en twee eerste medewerkers op de werkvloer. Zo kunnen we de werkprocessen harmoniseren. Tegelijkertijd zitten zij fysiek veel dichter bij de keuken”, aldus De Ridder. “Dat is fijn, omdat zij zo expertise vanuit voeding meekrijgen en bijvoorbeeld worden geïnspireerd hoe je eten en drinken aantrekkelijk kunt serveren. Er is een veel nauwere samenwerking mogelijk.”
"Voedingsassistent is een vak dat speciale aandacht en aansturing vanuit expertise verdient”
Deze wijziging verandert de rol van de voedingsassistent niet per se, maar Bravis geeft hiermee wel belang aan de functie, licht ze toe. “De voedingsassistent stuurt op gezonde voeding, omdat dit herstel bevordert en daarmee de ligduur in het ziekenhuis verkort. Het is een vak dat speciale aandacht en aansturing vanuit expertise verdient.”
Lekker eten en drinken met een glimlach
Daarbij zijn eten en drinken vaak één van de leukere momenten voor de patiënten in het ziekenhuis, geeft De Ridder aan. “De voedingsassistent brengt geen slecht nieuws of pillen, maar lekker eten en drinken met een glimlach. Vooralsnog dragen de voedingsassistenten hetzelfde uniform als de verpleging. Maar het verschil moet direct voor de patiënt duidelijk zijn. De voedingsassistenten krijgen daarom andere, meer onderscheidende dienstkleding.”
“Ook gaven patiënten aan dat ze te vroeg avondeten kregen”, gaat De Ridder verder. “Deze werden bijvoorbeeld rond half vijf, vijf uur op de verpleegafdelingen uitgegeven. Ook wil niet iedereen om zeven uur in de ochtend ontbijten.” Met de nieuwe diensttijden is er vanaf zeven uur in de ochtend tot half negen ’s avonds altijd een voedingsassistent op een verpleegafdeling aanwezig. De Ridder: “Deze kan de maaltijden flexibeler afgeven en daarnaast ook snacks en drinkrondes verzorgen.”
Cultuurverandering
Al met al verandert er veel en dat brengt ook uitdagingen mee. “Sommige voedingsassistenten werken al heel lang in het Bravis ziekenhuis en zijn gewend dingen op een bepaalde manier te doen. Nu moeten zij het ineens anders gaan doen. Dat kan moeilijk zijn”, vertelt De Ridder. “En dat is logisch. Deze wijziging gaat dieper dan alleen een organisatorische verandering. Het gaat om cultuur. Dat kost tijd om te landen.”
Veel praten en een scholing moet de voedingsassistenten helpen. “Alle voedingsassistenten gaan een gastvrijheidstraining én opleiding tot voedingsassistent volgen. Het doel is dat iedereen die vervolgens ook haalt. Voor een deel zal het herhaling zijn en voor een deel geheel nieuw, maar het zet iedereen weer op scherp en met de neus de juiste kant op.”
“Gelukkig kon Okeedo op korte termijn verschillende kundige voedingsassistenten leveren”
Stabiele en flexibele bezetting
Een andere uitdaging bleek de bezetting. De ruimere diensttijden betekenen ook vaker én langer een voedingsassistent op de afdeling. “Met ons basisteam kregen we het schema niet rond”, vertelt de leidinggevende. “Gelukkig kon Okeedo op korte termijn verschillende kundige voedingsassistenten leveren.”
Sinds april werken er zestien gedetacheerde medewerkers op de ziekenhuislocaties. Het basisteam wordt gevormd door de vaste gezichten op de afdelingen. De flexibele krachten vanuit Okeedo en de flexpool van het ziekenhuis springen in daar waar het nodig is.
De Ridder: “Dit geeft een stabiele en tegelijkertijd flexibele bezetting. De Okeedo-medewerkers zijn vriendelijk en flexibel. Ze zijn bereid om op verschillende locaties en afdelingen te werken. Ook het administratieve proces achter de schermen verloopt soepel. We begonnen de samenwerking voor een aantal maanden, maar hebben het met een jaar verlengd. Het is de bedoeling om dit voor de langere termijn uit te rollen.”
De volgende stap: het voedingsconcept
In de volgende stap van het project wordt het voedingsconcept onder handen genomen. De Ridder: “We gaan per afdeling kijken hoe we eten en drinken nóg beter in kunnen zetten. Op de afdeling oncologie werken we al met bijvoorbeeld smaakgestuurde voeding, in nauwe samenwerking met de diëtisten en de keuken. De volgende stap is ook op andere afdelingen meer doelgroepgericht te gaan werken. Daar zal de voedingsassistent opnieuw een rol in gaan spelen, maar eerst focussen we ons op deze transitie.”
Okeedo ontzorgt ziekenhuizen en zorgorganisaties bij de werving en het behoud van medewerkers. Niet alleen vanwege een goede personeelsbezetting voor de lange termijn, maar ook om teams in beweging te krijgen met frisse, talentvolle medewerkers. Spreekt dit aan? Laten we eens kennismaken!
ONTDEK HET CONCEPT ZORGONDERSTEUNING MAAK EEN AFSPRAAK