fbpx Skip to main content
bijbaan hbo-v student

Een bijbaan in de zorg heeft voor een hbo-v student veel voordelen, want je doet veel werkervaring op en verdient tegelijkertijd geld. Er staan veel vacatures open, waarbij werkgevers popelen om in jou te investeren en jouw loopbaan te ondersteunen. Welke mogelijkheden heb je?

Als hbo-student aan een zorgopleiding is een bijbaan in de zorg ideaal. Tijdens de werkzaamheden doe je werkervaring op die aansluit bij je opleiding, je verdient geld én je werkt op de momenten dat het jou uitkomt, bijvoorbeeld alleen in de vakantie of flexibel tijdens je studie. Daarnaast heb je met een bijbaan in de zorg na je studie meer kans op een baan in het ziekenhuis of de sector Zorg & Welzijn.

Flexibel werken als tijdens je studie

Zorgorganisaties hebben voornamelijk behoefte aan hbo-v studenten in vakantieperiodes en als er werkpieken zijn, bijvoorbeeld tijdens een griepgolf. Als hbo-v student kun je in deze periodes je kennis en ervaring al inzetten en er veel mee oefenen. Omdat een bijbaan in de zorg flexibel is, blijft er voldoende tijd over voor studie en het student zijn. Je wordt pas ingepland wanneer jij zegt dat je tijd hebt. Zo valt het werken goed te combineren met je leven.

Word de zorgstudent die jij wilt zijn!

Waar kun je werken in de zorg?

Als hbo-v student kun je vrijwel in iedere zorgorganisatie terecht. Hier valt te denken aan het ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrie, thuiszorg, de ggz of de gehandicaptenzorg. In het verpleeghuis of de thuiszorg krijg je vaak te maken met ouderen en bijbehorende problematiek zoals dementie of Korsakov. In de psychiatrie leer je veel over persoonlijkheidsstoornissen.

Vaak is het niveau van de bijbaan vergelijkbaar met helpende of verzorgende IG, afhankelijk van hoever je in de opleiding zit. Naarmate je verder in je opleiding zit, mag je meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Maar waar je je bijbaan in de zorg ook hebt: er is altijd voldoende ruimte om je expertise in te zetten en jezelf te ontwikkelen.

Eigenschappen voor een bijbaan in de zorg

Welke eigenschappen, oftewel competenties, heb je nodig voor een bijbaan in de zorg? Voordat je begint met werken in de zorg, is het handig als je je hbo-v propedeuse al op zak hebt. En daarnaast:

• Beteken je graag iets voor mensen die niet meer volledig voor zichzelf kunnen zorgen;
• Vind je het leuk om met mensen te werken;
• Ben je geduldig en werk je graag samen;
• Durf je vragen te stellen als je iets niet (zeker) weet;
• Toon je initiatief en ben je positief;
• Houd je van afwisseling.

Werkzaamheden van een bijbaan als hbo-v student

Tijdens je werk doe je diverse taken. Je belangrijkste taak is mensen ondersteunen hun leven te leiden zoals zij dat willen en professionals in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorg taken uit handen nemen. Soms moet je ondersteunen bij zorgadministratie en een andere keer regel je het ontbijt in de woonkamer, doe je een spelletje met een groepje bewoners en help je mensen verzorgen.

Zorg voor een glimlach, ontdek Okeedo

Is je bijbaan in een verpleeghuis? Dan verzorg je iedere dag de mensen die jou zijn toegewezen. De dag begint met mensen uit bed helpen en vervolgens (helpen met) douchen, wassen en naar het toilet gaan. Soms kunnen mensen niet uit bed en is dit moment beperkt tot wassen op bed en helpen op een postoel. Daarna help je met aankleden en zie je erop toe dat zij eten en drinken nemen. Vaak staat een voedingsassistent je hierin bij. Vervolgens controleer je of mensen medicijnen hebben gekregen, of dit de juiste zijn en of ze het ook innemen. Dan moet je alleen nog het bed verschonen of opmaken en kleine taken als bestellingen opgeven bij de apotheek.

Waarom een bijbaan in de zorg als hbo-v student?

Tijdens je medische studie leer je ontzettend veel, maar relevante werkervaring is net zo belangrijk. Zo vergroot je je kansen in het werkveld én sta je later zekerder in je schoenen bij je eerste baan. Tijdens je bijbaan krijg je voor jezelf steeds meer duidelijk welke doelgroep je ligt. Omdat je bij diverse afdelingen in verpleeghuizen of ziekenhuizen kan werken, weet je welke ziektebeelden je aanspreken. Ook kom je erachter of je graag in teams werkt of liever zelfstandig. Met een bijbaan in de zorg krijg je de mogelijkheid om met plezier en energie aan je eigen ontwikkeling te werken zonder alle verantwoordelijkheden die een voltijdbaan heeft. De voordelen op een rij:

• Je doet zinvolle werkervaring op;
• Je maakt iedere dag mensen blij;
• Je verdient geld tijdens je studie;
• Relevante werkervaring staat goed op je CV;
• Het werk is superflexibel, je werkt wanneer jij kan;
• Er is altijd in de buurt een bijbaan in de zorg;
• Je ontwikkelt competenties en vaardigheden;
• Er zijn altijd collega’s die je kunnen helpen.

Salaris van een bijbaan in de zorg

Het salaris verschilt per vacature en werkgever, maar overall worden bijbanen in de zorg goed betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd, kennis, ervaring en het soort dienst dat de student werkt. Een nachtdienst betaalt bijvoorbeeld meer. En de onregelmatigheidstoeslagen kunnen flink oplopen. Het uursalaris begint ongeveer bij 10 euro bruto per uur en kan oplopen tot 15 euro per uur.

Check onze pagina voor zorgstudenten Bekijk alle vacatures
Hulp nodig? Chat met ons