Verzorgende IG: alles over opleiding, werk en vacatures
Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) is een prachtige en belangrijke functie op niveau 3 in de zorg. Niet voor niets staan er in Nederland veel vacatures uit. Maar hoe word je verzorgende IG, wat zijn je taken en welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Alles over de opleiding, het werk en vacatures voor verzorgende IG.
Betekenis verzorgende IG
Wat is de betekenis van de term ‘verzorgende IG’? Voluit betekent het Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Soms wordt de afkorting VIG gebruikt of de term woonbegeleider. Een verzorgende IG verzorgt en begeleidt mensen met een zorgvraag. Op deze manier kunnen mensen zo lang mogelijk een fijn leven leiden.
NU AL NIEUWSGIERIG? BEKIJK ONZE VACATURES
Eigenschappen
Een verzorgende IG heeft oog en hart voor de medemens en betekent graag iets voor mensen die niet meer volledig voor zichzelf kunnen zorgen. Vaak zijn verzorgenden zorgzaam ingesteld en leggen ze snel contact met jonge en oudere mensen.
Een verzorgende IG:
● is sensitief, betrouwbaar en denkt in oplossingen
● is flexibel en werkt graag in een team
● kan goed communiceren
● geduldig
● kan zich goed inleven
● kan snel en doelgericht reageren op heftige situaties
Werkzaamheden van een verzorgende IG
Een aantal taken doet een verzorgende IG altijd, namelijk verplegen, verzorgen en begeleiden op basis van de afspraken in het zorgleefplan en hierover rapporteren. Soms betekent dit mensen helpen met een gestructureerde dag, en soms eten bereiden of medicijnen toedienen. Iedere werkdag is anders.
De verzorgende IG helpt bij de persoonlijke verzorging van een cliënt: helpen met opstaan, wassen en aankleden. Soms horen daar ook verpleegtechnische handelingen bij, zoals medicijnen toedienen of een sonde inbrengen. Ook huishoudelijke taken horen bij het beroep, zoals eten koken en kleding wassen.
Verder onderhoudt de verzorgende het contact met de familie, mantelzorgers en huisarts. En soms komt daar ook contact met de fysiotherapeut, verpleegkundige, artsen of het maatschappelijk werk bij. Naast het uitvoerende werk, denkt de verzorgende met collega’s na over het verbeteren van de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening.
Per specialisatie ligt de nadruk op een ander aspect van de zorg.
Ouderenzorg (verpleeghuis en thuiszorg)
In de ouderenzorg zijn er vacatures voor een verzorgende IG in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of in de thuiszorg. Hier begeleidt en ondersteunt de verzorgende cliënten met hun dagelijkse leven. Vaak hebben zij hulp nodig met opstaan, wassen en aankleden. Soms is er ook hulp bij eten klaarmaken, dagbesteding, medicatie toedienen en steunkousen aan- en uitdoen nodig.
Gehandicaptenzorg
In de gehandicaptenzorg heeft de verzorgende IG zorgtaken, maar ligt de nadruk op begeleiding en ondersteuning van cliënten in het dagelijkse leven.
Kraamzorg
In de kraamzorg adviseert de verzorgende IG de ouders over de zorg voor hun pasgeboren kindje. Ook verzorgt de verzorgende het kindje en de moeder. Daarnaast liggen er huishoudelijk taken tot de kraamperiode is afgelopen.
GGZ
In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) helpt de verzorgende mensen met een verslaving of psychische problemen. In deze functie moeten verzorgenden mensen helpen met wassen, aankleden en andere persoonlijke verzorging en huishoudelijk werk. De nadruk in de ggz ligt op het stimuleren van dagbesteding en zelfredzaamheid.
Opleiding tot verzorgende IG
Voor de functie verzorgende IG is de opleiding Verzorgende IG op mbo-niveau 3 nodig. De opleiding heeft diverse vormen, bijvoorbeeld BOL (beroepsopleidende leerweg). Dit is een voltijdstudie met stagemomenten. Bij de BBL-vorm (beroepsbegeleidende leerweg) werkt de student en gaat hij één dag per week naar school. Dit is ideaal voor een carrièreswitch, omdat je tegelijkertijd geld verdient en studeert.
Vooropleiding
De driejarige opleiding Verzorgende IG is direct na het vmbo of havo te volgen. Maar je kunt ook doorstromen als je eerst niveau 2, helpende, hebt gedaan.
Met de volgende vooropleidingen kun je direct Verzorgende IG studeren:
● Vmbo Kb / G / T leerweg
● Vbo met 2 vakken op C, rest op B-niveau
● Mavo
● Overgangsbewijs van de havo van jaar 3 naar 4
● Diploma mbo-niveau 2
Doorstuderen na niveau 2
Na de zorgopleiding niveau 2 op het mbo kunnen studenten direct doorstromen naar de opleiding Verzorgende IG. Vaak krijgt de student vrijstelling op vakken, of wordt de studietijd ingekort. In ‘De Klas’ van Okeedo kunnen helpenden – of zorgmedewerkers in een vergelijkbare functie – in 15 maanden worden opgeleid tot een volwaardige verzorgende IG via de werkgever.
Zineb is verzorgende IG in opleiding bij Hilverzorg. “Mijn hele familie werkt in de zorg, maar ik deed altijd wat anders”, vertelt ze. “Door COVID-19 ontdekte ik hoe belangrijk werken in de zorg is en heb er toen ook voor gekozen. Sinds maart 2020 werk ik dus via Okeedo als Helpende bij Hilverzorg. Tegelijkertijd volg ik de opleiding tot verzorgende IG via ‘De Klas’. Dit werkleertraject kwam ik tegen via een online advertentie. Het trok mijn aandacht en ik heb me ervoor aangemeld. Ik krijg voldoende begeleiding en goede lesstof, zodat ik ook goed meekom in de opleiding. Ik ben erg blij met de keuze voor Okeedo en Hilverzorg!”
WERKGEVER IN DE ZORG? ONTDEK HET CONCEPT DE KLAS
Specialisaties
Binnen de opleiding zijn er vier keuzes voor een specialisatie: ouderenzorg (verpleeghuiszorg en thuiszorg); geestelijke gezondheidszorg; gehandicaptenzorg of kraamzorg. Na de opleiding is die specialisatie verder uit te bouwen naar bijvoorbeeld werken met kinderen met een lichamelijke aandoening, geriatrie of palliatieve zorg. En na niveau 3 kun je ook makkelijk doorstromen niveau 4 Verpleegkunde, Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV) of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Zorgorganisaties hebben vaak een speciaal opleidingsbudget voor specialisaties.
Vacatures
Na het behalen van het diploma, staan er talloze vacatures te wachten. Want momenteel zijn er te weinig verzorgenden voor het werk dat er ligt. Voorlopig blijft dat zo, omdat veel werknemers hun pensioengerechtigde leeftijd bereiken en de zorgvraag van de bevolking blijft toenemen. Dat maakt dat de arbeidsmarktpositie van een verzorgende IG goed is. Na het behalen van het diploma, vinden verzorgenden snel een baan.