Actueel

Werken in de GGZ zonder diploma? Word kookondersteuner!

werken in de ggz zonder diploma
Wil je werken in de GGZ zonder diploma? Ook dan kun je een leuke en betekenisvolle baan vinden, bijvoorbeeld als kookondersteuner. Dit is een ideale baan om te werken in de zorg zonder diploma, onder meer in de GGZ.

Een aanzienlijk deel – ongeveer 2 miljoen mensen – van de werkzame bevolking in Nederland is ‘laagopgeleid’. Dit zijn mensen met alleen basisonderwijs, een vmbo-diploma of een mbo-diploma op niveau 1. In 1981 ging dit nog om 58% van de werkzame bevolking, wat gedaald is tot bijna 26% in 2021 (bron: CBS).

Werken in de zorg zonder diploma

In de sector zorg en welzijn is 44% van de medewerkers middelbaar opgeleid, gevolgd door de groep hoogopgeleiden. Alsnog werkt ruim één op de tien medewerkers zonder diploma in de zorg. In de jeugdzorg (3,5%) en universitaire medische centra (3,9%) werken het minst aantal laagopgeleide medewerkers. In de sector Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) de meeste en in de GGZ gaat het om 5,1 procent.

Welke werkzaamheden kunnen mensen zonder diploma in de GGZ uitvoeren? Vaak gaat het om ondersteunde taken zoals helpen bij activiteiten, het huishouden, koken of zogeheten Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Functies waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld zorgassistent, kookondersteuner, woongroepassistent of servicemedewerker. Hoe het ook heet, een zorgondersteuner geeft cliënten de aandacht die ze verdienen.

Werken in de GGZ zonder diploma

Op de locatie van GGZ Delfland in Berkel en Rodenrijs werken vier kookondersteuners. Maria is één van hen. Ze verzorgt het ontbijt en het middageten voor de cliënten, met wie ze bijzondere momenten meemaakt. “Ik vind dit werk het einde”, zegt ze.

Het contact met de cliënten vindt ze buitengewoon leuk. “Zo kreeg ik van een mevrouw met behoorlijk afwijkend gedrag in de gaten dat ze van sla en tomaat houdt”, geeft ze aan. “Ik zorgde dat ik daar elke dag iets van had liggen in de keuken. Toen ik op een gegeven moment weer op de locatie was, kwam ze naar me toe en gaf me drie zoenen. Heel bijzonder, want normaal gesproken is ze heel afstandelijk. Ik stond helemaal perplex.”

ONTDEK ONS CONCEPT KOOKEEDO

Ook Maria’s collega Thelma is weg van ‘de levendige doelgroep’. Cliënten in de GGZ hebben namelijk allerlei problematiek zoals een verslaving, persoonlijkheidsstoornis, angst en/of depressie en dergelijke.

Koken met en voor cliënten

Kookondersteuners, bij Okeedo ook wel Kookeedo’ers genoemd, bereiden maaltijden voor én met cliënten. Daarnaast stellen zij menu´s samen, overleggen met het team, bestellen levensmiddelen bij diverse leveranciers en bereiden de maaltijden voor de volgende dag voor. Thelma: “Zo kan ik ook mijn passie voor koken, sociale vaardigheden en hart voor de doelgroep kwijt.”

Eten en drinken maakt een belangrijk onderdeel uit van de dag van de GGZ-cliënten. “De cliënten zijn betrokken bij het maaltijdproces”, legt Maria uit. “Ze ruiken het eten als er wordt gekookt en sommigen komen een praatje maken of helpen. De één stopt na vijf aardappelen, de ander schilt moeiteloos alle aardappelen. Ook is er een cliënt die altijd de vuile vaat in de afwasmachine doet.”

In de beginperiode spraken Maria en haar collega’s met de cliënten over hun lievelingsgerechten. “Dan zorgden we ervoor dat het op het menu kwam waardoor ze beter gaan eten. Ze schijnen zelfs minder medicatie nodig te hebben.”

Werken in de GGZ zonder diploma is dus zeker mogelijk. Spreekt het jou aan om voor mensen in de GGZ goede, lekkere maaltijden te verzorgen en hen de aandacht te geven die ze verdienen?

BEKIJK ONZE VACATURES NEEM CONTACT OP

Foto: Sjoukje Kilian

Voelt dit Okeedo?

Stel je vraag

Ben je geïnteresseerd in een vacature, in samenwerking of heb je een andere vraag? Laat het ons hieronder weten en wij nemen snel contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
user-img1