Actueel

Zorgassistent: opleiding, werkzaamheden en vacatures

zorgassistent
Wil jij zorgassistent worden? Een goede keuze, want het is een prachtige baan. Maar wat houden de werkzaamheden precies in, welke opleiding heb je nodig, waar kun je werken en hoe komen werkgevers aan goede zorgassistenten? Okeedo zet het op een rij.

Wat is een zorgassistent?

Een zorgassistent is een opgeleide professional (niveau 2 en 3) en een echt mensenmens. De assistent vindt het heerlijk om ervoor te zorgen dat patiënten zich fijn voelen. Of dat nu met een koekje, een opgemaakt bed of een praatje bij de koffie is. Daarnaast verricht de zorgassistent ondersteunende handelingen en neemt daardoor veel werk weg bij verpleegkundigen. Denk aan ADL-handelingen of licht verpleegtechnische handelingen.

WERKEN IN DE ZORG

Een zorgassistent werkt in het ziekenhuis, de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, sociaal werk of thuiszorg. Afhankelijk van de zorgvraag en de situatie worden patiënten ondersteund door middel van zorg- en huishoudelijke werkzaamheden, zoals wassen, aankleden en bedden opmaken.

Welke eigenschappen zijn nodig?

Omdat je als zorgassistent veel contact hebt met patiënten, bouw je snel een band met hen op. De zorgassistent moet daarom geduldig zijn, vertrouwen geven en graag een luisterend oor bieden. Het is handig als je van aanpakken weet, praktisch is en goed kan functioneren in een team. Er ligt altijd werk klaar en dat moet geklaard worden met andere zorgverleners.

Een zorgassistent heeft dus nodig:
• Geduld
• Inlevingsvermogen
• Verantwoordelijkheidsgevoel
• Zelfstandigheid
• Samenwerken
• Lichamelijk fit
• Sociaal

Alle werkzaamheden van een zorgassistent

Een zorgassistent is veelzijdig en doet veel verschillende taken, maar het uitgangspunt is altijd: de patiënt doet zoveel mogelijk zelf en de verpleegkundige wordt zoveel mogelijk ontzorgd.

Daarom doet de zorgassistent veel dagelijkse handelingen zoals wassen, aankleden, helpen bij toiletgang en uitdelen van de maaltijden. Soms wordt daarbij een technisch hulpmiddel gebruikt, zoals een actieve of passieve lift. Maar ook verpleegtechnische handelingen als wondverzorging en sondevoeding toedienen komen voor. Afhankelijk van de werkplek, doet de zorgassistent ook taken als boodschappen doen, stofzuigen, bedden opmaken en koken. Soms vragen patiënten om voor te lezen uit een krant of boek, te helpen met een feestje organiseren of kleine reparaties te doen aan kleding of andere gebruiksvoorwerpen.

Zorgassistent in het ziekenhuis

In het ziekenhuis is de functie zorgassistent niet veel anders en daar ben je dan ook een echt manusje van alles. Je werkt er nauw samen met de verpleegkundige en doet verpleegtechnische taken samen, zoals katheters en stoma´s wisselen, medicijnen uitdelen en wondverzorging. Ook draag je zorg voor de voeding van de patiënt en vervoer je patiënten met behulp van een bedmover.

WERKGEVER IN HET ZIEKENHUIS? ONTDEK ‘ZORGONDERSTEUNING’

Naast deze verpleegtechnische handelingen is er nog ruimte voor welzijnstaken: wandelen met patiënten, patiënten bijstaan met fysio-oefeningen, kamers opruimen, spoelruimte schoonmaken, zorgmateriaal bestellen, patiënten wegen en bijzonderheden overdragen.

Welke opleiding heb je nodig?

Je kunt zorgassistent worden met de opleidingen Helpende, Helpende Plus en Verzorgende IG. Met één van deze opleidingen leert de zorgassistent omgaan met patiënten, hoe de dagelijkse verzorging er uitziet en verpleegtechnische handelingen doen. Ook biedt de opleiding een basis voor het ondersteunen van verpleegkundigen.

Zorgassistent vacatures

Een zorgassistent verdient gemiddeld tussen de 1500 en 2300 euro per maand. Hoe hoog het salaris precies is, hangt af van hoeveel ervaring de zorgassistent heeft. De andere arbeidsvoorwaarden liggen vast in de cao. Er is veel vraag naar zorgassistenten en sinds de coronacrisis is die vraag alleen maar groter geworden.

BEKIJK DE HUIDIGE VACATURES BIJ OKEEDO

Concepten voor werkgevers

Okeedo heeft zowel voor ziekenhuizen als organisaties in de langdurige zorg concepten ontwikkeld voor het detacheren van zorgassistenten. Voor ziekenhuizen is dat het concept ‘De Zorgondersteuner Plus’, voor de langdurige zorg het concept ‘De Zorgondersteuner’. Deze concepten bieden werkgevers de mogelijkheid om op een slimme manier hun formaties op orde te krijgen en te houden in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Bekijk hieronder de video over de Zorgondersteuner Plus in het Medisch Spectrum Twente:

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer informatie ontvangen? We staan je graag te woord!

NEEM CONTACT OP

 

Lees ook:

Werken in de zorg: alles over opleidingen, niveaus en vacatures

Detacheringsbureau zorg: alles voor detacheren in zorg en welzijn

Voelt dit Okeedo?

Stel je vraag

Ben je geïnteresseerd in een vacature, in samenwerking of heb je een andere vraag? Laat het ons hieronder weten en wij nemen snel contact met je op!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
user-img1