fbpx Skip to main content
werken in het ziekenhuis

Wil je werken in het ziekenhuis? Er zijn volop vacatures en de kans op een baan is dan ook groot, zelfs als je nog zonder diploma zit. Op deze pagina schetsen we een beeld van het aantal medewerkers en vacatures in het ziekenhuis, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en oplossingen voor ziekenhuizen.

In de sector zorg en welzijn werken ruim 1,6 miljoen mensen. Daarvan werken er ruim 230.000 in de categorie ‘ziekenhuizen en overig medisch specialistische zorg’, blijkt uit cijfers van het CBS. In universitair medische centra (UMC’s) zijn ongeveer 80.000 mensen werkzaam. De meerderheid van de medewerkers in zorg en welzijn is vrouw. In UMC’s en het sociaal domein werken relatief het minste aantal vrouwen, maar alsnog is het aandeel meer dan 70 procent. Ter vergelijking: over de gehele arbeidsmarkt van Nederland genomen, is de man-vrouwverhouding ongeveer gelijk verdeeld.

Ziekenhuis: vacatures moeilijk te vervullen

Momenteel heeft de hele arbeidsmarkt last van moeilijk vervulbare vacatures. Eind 2022 was er bijvoorbeeld sprake van een vacaturegraad van 43 procent (het percentage openstaande vacatures per 1000 medewerkers). In de zorg en welzijn was dit percentage 37, aldus het CBS. Er zijn dus relatief weinig werkzoekenden per openstaande vacature, of er zijn nauwelijks mensen beschikbaar met specifieke kennis en vaardigheden. Ondanks deze wervingsproblemen, groeit de werkgelegenheid in zorg en welzijn wel.

Bekijk onze zorgvacatures

Grote kans op werken in het ziekenhuis zonder diploma

Iedereen maakt daarom een goede kans om te gaan werken in het ziekenhuis zonder diploma. Een ideaal moment dus voor een carrièreswitch of eindelijk dat lang gewilde zorgdiploma! Veel ziekenhuizen bieden banenmarkten en speeddates aan zodat potentiële medewerkers kunnen ervaren of de ziekenhuisbranche hen aanspreekt. Met een scholingstraject, al dan niet verkort, zijn werkzoekenden al snel inzetbaar voor ziekenhuizen.

Werken bij het ziekenhuis: prognose voor de arbeidsmarkt

Hoewel het aantal openstaande vacatures in ziekenhuizen al groot is, loopt dit volgens het Prognosemodel Zorg en Welzijn in de toekomst alleen maar op. Naar verwachting tot zo’n 238.000 in 2030, zo is de verwachting.

Ik wil werken in de zorg

Zo kampen Nederlandse ziekenhuizen al jaren met een tekort aan verpleegkundigen. Dit tekort is tijdens de coronapandemie alleen maar groter en zichtbaarder geworden.


Volgens Margriet Bakker van de beroepsvereniging Verzorgenden & Verpleegkundigen (V&VN) spelen er diverse zaken een rol. “Vergrijzing is een belangrijke factor: niet alleen de bevolking vergrijst waardoor de zorg complexer wordt, ook de werknemers binnen de zorg worden ouder. De uitstroom is groot, dat is grotendeels te verklaren door vergrijzing. Daarbij speelt de werkdruk in de zorg ook een grote rol”, aldus Bakker tegenover De Stentor.

>>> Werkdruk in de zorg: percentage, oorzaken en maatregelen

Oplossingen voor werkgevers

Wat kunnen werkgevers aan deze grote schaarste aan ziekenhuispersoneel doen? Werkgevers doen daar al hun best voor, schrijft het AD. Het belangrijkste is om te zorgen dat het tekort aan medewerkers niet nog groter wordt, aldus een woordvoerder van het St. Antonius ziekenhuis in het artikel. Ook de uitstroom beperken kan een oplossing zijn. “Zorg dat het werk aantrekkelijk blijft, zodat mensen die er nu werken ook blijven. Meer waardering – mogelijk ook in een loonsverhoging – en verpleegkundigen meer vrijheid geven, zijn kansrijke richtingen.”


Concepten voor ziekenhuizen

Okeedo ontzorgt ziekenhuizen bij de werving en het behoud van medewerkers. Bijvoorbeeld met ons concept De Zorgondersteuner Plus, waarbij professionals op niveau 2 en 3 het werk van verpleegkundigen ondersteunen.

Bekijk onze 5 concepten voor ziekenhuizen Neem contact op

Lees ook:

Werken in de zorg: alles over opleidingen, niveaus en vacatures

Bijbaan in de zorg: dit zijn de mogelijkheden voor hbo-v studenten

 

Hulp nodig? Chat met ons