Van niveau 1 tot en met 4: dit zijn de beroepen in de zorg
Van zorgondersteuner tot verpleegkundige – er zijn veel verschillende beroepen in de zorg. Maar wat doe je in deze verschillende functies in de zorg? We behandelen de zorgfuncties in de langdurige zorg en banen in het ziekenhuis (niveau 1 tot en met 4).
Voor alle beroepen in de zorg zijn respectvolle, vertrouwelijke, energieke en sociale collega’s nodig. Daarnaast vragen de zorgfuncties ook om verschillende vaardigheden en kwaliteiten. Welke beroepen en bijbehorende vaardigheden zijn nodig in de langdurige zorg of in het ziekenhuis?
Beroepen in de langdurige zorg
In de langdurige zorg worden bewoners geholpen bij het huishouden, krijgen ze maaltijden en persoonlijke zorg. Soms heeft een bewoner extra begeleiding nodig bij het dagelijkse leven. Daarnaast vullen onder meer diëtisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten het zorgaanbod aan. Voor de functies in de langdurige zorg zijn waardevolle medewerkers nodig die zorgen voor wat past bij de wens, aard en gezondheidstoestand van bewoners. Om welke banen in de zorg gaat het dan? Lees hieronder meer over de verschillende zorgfuncties.
Zorgondersteuner en woongroepassistent
Een zorgondersteuner of woongroepassistent is een zorgfunctie op niveau 1. Hier draagt de ondersteuner bij aan het welzijn van mensen met een zorgvraag. Vaak gaat het om ondersteunende taken rond de maaltijd, in het huishouden en bij activiteiten. De functie kan op verschillende manieren worden ingevuld, zoals zorghulp, kookondersteuner of huiskamerbegeleider. Hoe het ook heet, de zorgondersteuner geeft zorgbehoevenden de aandacht die ze verdienen!
Helpende (plus)
De helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) maakt het verschil voor mensen die van zorg afhankelijk zijn. Behalve ondersteuning bij persoonlijke zorg besteedt de helpende of helpende Plus ook veel tijd en aandacht aan het welzijn van bewoners. Denk aan het uitdelen van de maaltijd, aan- en uitkleden, uiterlijke verzorging, helpen bij activiteiten of het op orde houden van de kamer. Zo draagt de helpende in teamverband bij aan een zo’n fijn mogelijk leven voor de bewoner.
Verzorgende IG
Een van de meest schaarse beroepen in de zorg is verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Er staan veel vacatures voor verzorgende IG uit. Een verzorgende IG verzorgt en begeleidt mensen met een zorgvraag en fungeert als vast aanspreekpunt voor familieleden en mantelzorgers. ADL-taken, wondverzorging en het verstrekken en toedienen van medicatie behoren tot enkele van de veelzijdige taken van een verzorgende IG.
Verpleegkundige
Een verpleegkundige heeft een even mooie als veelzijdige baan in de langdurige zorg. Een verpleegkundige verleent basiszorg, verricht verpleegtechnische handelingen en heeft begeleidende en coördinerende taken. Alles is gericht op een zo’n hoog mogelijke kwaliteit van zorg en leven voor de bewoner. In deze functie in de langdurige zorg adviseert en coacht de verpleegkundige ook verzorgenden in het team. Sommige specifieke verpleegtechnische handelingen mogen alleen verpleegkundigen doen, zoals een infuus aanleggen. Daarnaast herkent de verpleegkundige ook ziektebeelden en veranderingen in de gezondheidstoestand van bewoners. Er zijn ook verpleegkundigen op een hoger niveau werkzaam.
Banen in het ziekenhuis
Bovengenoemde banen in de langdurige zorg zijn er ook in het ziekenhuis, maar de benodigde vaardigheden zijn meestal meer gespecialiseerd. Van spoedeisende hulp tot het laboratorium, van de polikliniek tot de kinderafdeling en van oogheelkunde tot intensive care – het werk is gericht op herstel en eigen regie. Welke functies in de zorg zijn er in het ziekenhuis en wat zijn de bijbehorende taken?
Voedingsassistent
Voedingsassistenten en servicemedewerkers (niveau 1) zijn een onmisbare schakel in goede en verantwoorde ziekenhuiszorg. Zo gastvrij als voedingsassistenten zijn, bieden ze eten en drinken creatief en gezond aan. Samen met de collega’s van andere disciplines zorgen voedingsassistenten ervoor dat de maaltijdvoorziening aansluit bij de persoonlijke behoeften van een patiënt. Vaak bestaat het takenpakket ook uit andere ondersteunende taken op de afdeling, zoals schoonmaken en welzijnszorg.
ONTDEK ONS CONCEPT ZORGONDERSTEUNING
Verzorgende IG
Het beroep verzorgende IG (niveau 3) vult het verpleegteam helemaal aan. De verzorgende ondersteunt namelijk de verpleegkundigen binnen het ziekenhuis zodat zij zich kunnen richten op hun kerntaken. De taken van een verzorgende in het ziekenhuis zijn onder meer: verpleegtechnische handelingen, direct contact met familieleden, patiënten ondersteunen bij persoonlijke verzorging en regelmatig rondes lopen om de situatie van patiënten in de gaten te houden.
Verpleegkundige
In de zorgfunctie verpleegkundige plant de zorgmedewerker de zorg, voert deze uit en evalueert deze. De verpleegkundige heeft dus een coördinerende én uitvoerende rol in het totale zorgproces. De verpleegkundige biedt volgens protocollen persoonlijke verzorging, behandelt breuken, wonden en aandoeningen, neemt mensen op en ontslaat ze ook weer uit het ziekenhuis.
Word de professional die jij wilt zijn!
√ Persoonlijke begeleiding door eigen engagement manager
√ Jij krijgt wat jij verdient (salaris en mooie secundaire arbeidsvoorwaarden)
√ De aandacht die jij verdient
√ Ruime ontwikkel- en persoonlijke groeimogelijkheden
√ Een gave werkplek voor uitdagers
VIND JE DROOMBAAN NEEM CONTACT OP
Lees ook:
Werken in het ziekenhuis: vacatures en kansen op een baan
Bijbaan in de zorg: dit zijn de mogelijkheden voor hbo-v studenten